Un vicepresedinte al Dumei de stat din Rusia, lider al Partidului Liberal Democrat, Vladimir Jirinovski, a propus ca Japonia sa mute populatia in vastele teritorii neocupate din Rusia, din cauza riscurilor seismice, relateaza AFP.

Jirinovski, cunoscut pentru declaratiile sale neobisnuite sau senzationale, a spus ca dupa seismul si tsunami-ul de vineri oamenii din Japonia ar trebui sa paraseasca teritoriul pe care il ocupa pentru a supravietui.

"Ca urmare a recentelor evenimente din Japonia, factiunea LDPR din Duma propune guvernului rus sa inceapa consultari cu Japonia in privinta stramutarii de persoane din Japonia pe teritoriul rus", a spus Jirinovski.

"Este vorba despre o amenintare cu disparitia natiunii japoneze in viitorul apropiat", a spus Jirinovski.

"Avem o multime de spatiu, in care isi pot gasi locuri de munca, atat creierele cat si bratele, mai ales cele japoneze", a adaugat el.

"Nu se pune problema sa impartim insulele, ne propunem sa prevenim un dezastru umanitar. Sa mearga acolo unde exista posibilitatea, sa construiasca, sa se instaleze, nu ne vor deranja iar Rusia are numai de castigat gazduind un popor atat de muncitor", a spus Vladimir Jirinovski.

Moscova si Tokyo au un litigiu teritorial puternic legat de Kurile de Sud, patru insule situate la nord de Japonia, anexate de URSS in 1945, si pe care Tokyo le cere in zadar. Aceasta chestiune a impiedicat pana acum semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari.

Rusia, cea mai mare tara din lume, are multe regiuni depopulate in special in Siberia si in Orientul Indepartat, si de la caderea regimului sovietic in 1991 cunoaste o criza profunda criza demografica .

Populatia a scazut in douazeci de ani de la 148 la doar 140 de milioane de locuitori. In plus populatia Rusiei ar putea scadea cu alte 24 de milioane pana in 2050.