Agentia meteorologica japoneza a avertizat duminica asupra existentei unui risc ridicat de aparitie a unor replici seismice cu magnitudine de 7 pana miercuri dimineata, evaluand aceasta probabilitate la 70%, relateaza AFP.

"Exista un risc 70% sa apara o replica de magnitudine 7 sau peste" in urmatoarele trei zile, pana in data de 16 martie dimineata, a declarat directorul de previziuni seismice al Agentiei, Takashi Yokota.

Dupa aceasta data, probabilitatea se reduce gradual, la 50% in perioada 16 - 18 martie.

Cutremurul devastator de 8,9 a fost urmat pana in prezent de nenumarate replici cu magnitudini cuprinse intre 2 si aproape 7.

Agentia meteorologica japoneza, care anuntase initial o magnitudine de 8,8, a precizat astazi ca seismul a avut 9,0 grade.

Chiar si pentru Japonia, care se confrunta regulat cu cutremure, inclusiv cu seisme de magnitudine 7 aproape in fiecare an, fenomenul de vineri a avut o amploare fara precedent.

Arhipelagul este situat pe 'Centura de Foc' a Pacificului, iar in urma cutremurului falia a fost fisurata pe o lungime de aproximativ 500 km.

O astfel de ruptura antreneaza o alunecare a placii submarine de pana la 10 metri, chiar mai mult in unele locuri, deplasand o cantitate enorma de apa, care a declansat valurile tsunami ce au urmat seismului.