Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat sambata ca regimul din Bahrain, confruntat cu o puternica miscare de contestare, trebuie sa faca rapid reforme importante, riscand in caz contrar sa asiste la o interventie a Iranului, relateaza AFP.

Chiar daca nu exista niciun semn ca Teheranul s-ar afla in spatele miscarii de protest care a inceput in 14 februarie, sub conducerea unei opozitii majoritar siite si indreptata impotriva dinastiei sunite din fruntea micului regat din Golf, Iranul ar putea interveni in politica interna din cauza tensiunilor confesionale, a spus Gates, dupa ce a efectuat o vizita la Manama.

"Am declarat ca nu avem nicio proba care sa sugereze ca Iranul a initiat una sau alta din revoltele populare sau manifestarile din regiune", a spus el, referindu-se la discutiile cu regele Hamad ben Issa al-Khalifa si cu printul mostenitor Salman ben Hamad al-Khalifa.

"Dar exista dovezi de necontestat ca, daca aceasta criza se prelungeste, si in special in Bahrain, iranienii vor cauta mijloacele de a o exploata si de a crea probleme. Atunci, le-am zis: in acest caz, timpul nu este aliatul vostru", a subliniat Gates.

Robert Gates, care a sosit vineri seara in Bahrain, un aliat strategic al Statelor Unite, a explicat ca a venit pentru a-i incuraja pe liderii micului regat sa ia "masuri de mare amploare" pentru a raspunde cerintelor manifestantilor.

"I-am spus regelui si printului mostenitor ca nu cred ca putem avea o revenire la situatia anterioara in regiune (...). Este ora schimbarii si acestea pot fi facute sau pot fi impuse", a spus oficialul american.

El a notat insa ca miscarea de revolta actuala din Bahrain nu ameninta interesele americane in aceasta tara, care adapostete inclusiv flota a V-a a marinei americane.