Trei manifestanti, printre care si un elev de 12 ani, au fost ucisi iar sute de protestatari raniti sambata in Yemen, unde opozitia acuza politia ca a folosit gaze toxice pentru a dispersa multimea, relateaza AFP.

Autoritatile au dezmintit imediat utilizarea "altor gaze in afara celor lacrimogene" si au sustinut ca politia nu a intervenit la Sanaa decat pentru a-i desparti pe manifestanti de comerciantii care nu-si putea desfasura activitatea.

Ambasadorul american la Sanaa a pledat pentru dialog intre putere si opozitie, care cere plecarea presedintelui Ali Abdallah Saleh, in conditiile in care autoritatile americane se tem ca instabilitatea va pava ascensiunea al-Qaeda intr-o tara in care este deja bine implantata.

In capitala Sanaa, politia a luat cu asalt in zori manifestantii care au instalat corturi in piata Universitatii din 21 februarie.

Un manifestant a fost ucis si aproape 300 raniti, dintre care 30 prin impuscare, ceilalti fiind intoxicati cu gaze, potrivit comitetului medical format de protestatari.

Dupa-amiaza, un alt manifestant a fost ucis de un glont tras de un lunetist neidentificat in momentul in care incerca, alaturi de alte persoane, sa intre in piata Universitatii, afirma opozitia.

Studenti si scolari au iesit sambata pe strazile din Yemen pentru a protesta impotriva atacului din Sanaa. Mai multe sute de persoane au fost dispersate de politie la Aden, marele oras din sud, unde politia a fost de asemenea acuzata ca a recurs la gaze toxice.

La Moukalla, in sud-est, un elev de 12 ani care participa la o manifestatie similara a fost ucis de tirurile politiei, potrivit unor surse medicale si martorilor.

Alti cinci elevi au fost raniti in timpul operatiunii de dispersare a protestatarilor.

ONU a afirmat vineri ca 37 de militanti si cel putin sase agenti de securitate au fost ucisi de la inceputul protestelor, la finele lui ianuarie.