O familie de colonisti israelieni, trei copii si parintii lor, au fost ucisa in noaptea de vineri spre sambata de un palestinian in colonia Itamar, situata in apropiere de Naplouse (nordul Cisiordaniei), a declarat un purtator de cuvant al armatei, citat de AFP.

"Cinci israelieni au fost ucisi dupa ce un palestinian s-a infiltrat in colonia Itamar", a declarat purtatorul de cuvant, fara a oferi detalii legate de identitatea victimelor.

Potrivit presei israeliene, victimele au fost injunghiate in paturile lor de un palestinian care a patruns in locuinta.

Site-ul de stiri Ynet afirma ca in acest atac si-au gasit moartea doi copii de 11 si 13 ani, un bebelus de trei luni si parintii lor. Trei alti copii au reusit sa fuga si au alertat autoritatile.

Armata a lansat o operatiune de cautare a ucigasilor, iar toate strazile din regiune au fost blocate de blocaje militare, in timp ce locuitorii din Itamar au fost sfatuiti sa ramana in locuinte.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut presedintelui Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas sa-i pedepseasca pe criminali, in timp ce primul ministru palestinian Salam Fayyad a condamnat "clar si ferm" asasinarea familiei de colonisti.

Situatia este foarte tensionata de mai multe zile intre taranii palestinieni si colonistii extremisti evrei din aceasta regiune agricola din nordul Cisiordaniei.

In 7 martie, armata israeliana a tras focuri de arma pentru a dispersa palestinienii, in urma ciocnirilor violente dintre acestia si colonistii evrei, in apropiere de Naplouse. Incidentul s-a soldat cu 11 raniti, zece palestinieni si un israelian.

Cu o saptamana inainte, au fost semnalate incidente si intre politia israeliana si colonisti, in colonia Naplouse, unde armata distrusese o caravana si un cort.