Un avertisment de tsunami a fost emis pentru majoritatea tarilor din bazinul Pacificului, dupa cutremurul care a zguduit Japonia. Tarile vizate de avertismente sunt: Rusia, Fiji, Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Columbia si Peru. Australia, Noua Zeelanda, Indonezia si Filipine au renuntat la alerte, informeaza Reuters.

Iata evolutia in Oceanul Pacific de Vest.

HAWAII

Valurile au crescut in mod constant pe plajele sudice de pe insula Oahu. Nu s-au raportat daune majore si primarul capitalei Honolulu, Peter Carlisle, i-a asigurat pe locuitori ca situatia nu este alarmanta si ca nu au de ce sa isi faca griji. Imediat dupa emiterea atentionarii, oficialii au ordonat evacuarea zonelor de coasta. Oamenii au luat cu asalt benzinariile si magazinele alimentare, pentru a-si face provizii. Principalele aeroporturi au fost inchise, ca masura de precautie si Marina a ordonat tuturor navelor de razboi din Pearl Harbor sa ramana in port.

CALIFORNIA

Valurile au ajuns la o inaltime de 2 metri in unele parti din nordul Californiei. Mii de oameni si-au parasit locuintele aflate pe coasta. Aproximativ 35 de barci au fost avariate in nordul Crescent City, in timp ce in portul Santa Cruz s-au inregistrat daune in valoare aproximativ 2 milioane de dolari. Oficialii californieni i-au sfatuit pe locuitori sa fie pregatiti: "Suntem abia la inceput", a declarat Jordan Scott, un purtator de cuvant al Agentiei californiene pentru Situatii de Urgenta.

MEXIC

Valurile au lovit si coasta nord-vestica a Mexicului; presedintele Felipe Calderon a declarat ca "ce-a fost mai rau a trecut". Purtatorul de cuvant al Marinei mexicane, Jose Luis Vergara, a spus ca valurile au ajuns la o inaltime de 70 de centimetri - mai mica decat cea asteptata, in Ensenada, la 100 de kilometri sud de Tijuana. Cele mai multe porturi de-a lungul coastei de vest a Mexicului au fost inchise, inclusiv Los Cabos si Cruz Salina din sudul Oaxaca. Cinci petrolierele vor ramane blocate in port pana la imbunatatirea conditiilor.

AMERICA CENTRALA

Guvernele din America Centrala au fost in alerta. In Honduras, politia si armata au fost gata sa efectueze evacuari, in timp ce Guatemala si Costa Rica au interzis iesirea la apa a navelor de dimensiuni mici. Presedintele Guatemalei, Alvaro Colom, a suspendat cursurile din scolile de pe coasta, iar guvernul pregateste un plan de evacuare pentru 17 municipii.

ECUADOR

Presedintele ecuadorian Rafael Correa a decretat stare de urgenta impotriva amenintarii de tsunami in Oceanul Pacific, care vizeaza, de asemenea, Statele Unite, Mexic, America Centrala si tarile din America de Sud care au deschidere la ocean. Primele valuri sunt asteptate in Insulele Galapagos din Ecuador in jur de 17:30 ora locala (00:30 GMT+2), potrivit Institutului Oceanografic al Marinei ecuadoriene, citat de AFP. Locuitorii oraselor de coasta sunt evacuati. Toate zborurile de pe aeroportul Baltra din Insulele Galapagos au fost anulate.

Compania de stat Petroecuador a declarat vineri ca si-a suspendat exporturile de petrol pentru a preveni orice fel de risc in cazul in care un tsunami ar lovi Ecuadorul, dupa cutremurul din Japonia.

"Petroecuador si-a suspendat exporturile de petrol si importurile de combustibil din cauza acestei situatii de forta majora. Am luat aceasta masura pentru a proteja navele si terminalele maritime", a declarat presedintele companiei, Marco Calvopina.

CANADA

In Canada, guvernele locale au fost sfatuite sa evacueze porturile si plajele aflate sub incidenta mareelor inalte.

GUAM

In Guam avertizare de tsunami a fost suspendata, intrucat nu s-au inregistrat semne vizibile de crestere a valurilor. Autoritatile au ordonat evacuarea in zonele joase, iar turistii au fost sfatuiti sa se refugieze la etajele superioare ale hotelurilor.

CHILE

Guvernul chilian a emis o alerta de tsunami pentru Insula Pastelui si a inceput deja evacuarea zonelor inundabile de-a lungul coastei continentale. Peste 500 de oameni si-au pierdut viata anul trecut, dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade a lovit tara sud-americana.

PERU

Oficialii perueni au declarat ca nu au decis inca daca e necesara evacuarea zonele joase de coasta.