Autoritatile au declarat stare de urgenta nucleara din cauza unei defectiuni la sistemul de racire al centralei nucleare Fukushima 1, anunta msnbc. Pina la acest moment nu s-au inregistrat scurgeri de materiale radioactive. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co., a anuntat - via agentia de stiri Kyodo - ca sistemul folosit pentru racirea reactoarelor s-a oprit. Informatia a fost confirmata de ministrul japonez al Industriei.

Centrala nucleara Fukushima 1Foto: Captura YouTube

Ce s-a intimplat la Fukushima:

  • Cutremurul a produs intreruperea alimentarii cu energie electrica, si concomitent un generator de rezerva nu a functionat. Aceasta intrerupere completa a energiei electrice a dus la intreruperea sistemului de racire, care furnizeaza apa pentru racirea reactorului (miezul reactorului nuclear ramine fierbinte chiar si dupa intreruperea functionarii si trebuie racit).

Reamintim ca toate centralele nucleare din Japonia au fost oprite dupa ce insula a fost lovita de un cutremur de 8,8 grade Richter. Deocamdata, probleme au fost raportate doar la centrala Fukushima.

Centrala este localizata in orasul Onahama, la 270 kilometri nord-est de Tokyo.

UPDATE 4 (18.00) Fortele aeriene americane stationate in Japonia au transportat agenti de racire la centrala nucleara de la Fukushima, a anuntat secretarul de stat american Hillary Clinton. Potrivit oficialilor, situatia ar trebui sa revina la normal in curand, transmite BBC.

Intre timp, Asociatia Nucleara Mondiala a anuntat ca este pompata apa in sistemul de racire al instalatiei, iar situatia de la centrala Fukushima este "sub control".

UPDATE 3 (16.50) Numarul rezidentilor care vor fi evacuati se ridica la 6.000

UPDATE 2 (15.09) "In Japonia, nu s-au constatat scurgeri de substante radioactive, dar pentru orice eventualitate a fost declarata aceasta stare de urgenta. S-au inregistrat cateva incendii in zona clasica, in zona turbinelor cu abur, dar nu in inima reactoarelor, ceea ce nu constituie nici un pericol. Pe partea nucleara, a fost oprit fenomenul de fisiune nucleara. Acum, nu mai este niciun pericol. In caz de scurgeri de substante radioactive, se poate declara incident care este masurat pe o scara de la 1 la 7. Dar in conditiile in care reactorul a fost oprit nu se poate ajunge la declarare de incident", a declarat pentru HotNews.ro un reprezentant al Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

UPDATE 1 (14.42): 2.800 de locuitori din zona vor fi evacuati, anunta Kyodo News.