​Japonia e plasata intr-una dintre cele mai active zone seismice de pe glob, insa de multe ori pagubele cauzate de cutremure si tsunami au fost reduse considerabil de sistemele de avertizare extrem de bine puse la punct care au devenit tot mai eficiente de la an la an. Daca acum sase decenii avertizarea de tsunami era emisa la aproape 25 de minute dupa producerea unui cutremur, acum s-a ajuns la doar trei minute, conform datelor Agentiei Meteorologice din Japonia. Valul tsunami este creat in urma unei eliberari bruste de energie in mari sau oceane, aceste eliberari putand fi, la randul lor, cauzate de cutremure, eruptii vulcanice, alunecari submarine sau chiar impactul cu asteroizi.

Orarul de propagare al tsunami-uluiFoto: http://wcatwc.arh.noaa.gov/

Exista 180 de statii seismice in Japonia, iar datele sunt transmise in timp real catre sediile districtuale ale autoritatii meteorologice. Centrele sunt in continua legatura si fac mereu schimb de date, iar numarul mare al acestora asigura continuarea monitorizarii si daca unele dintre statiile seismice sunt distruse.

Computerele de la diverse statii pot procesa rapid informatia si pot determina rapid magnitudinea si locul unde s-a produs seismul. Apoi, un alt punct cheie in determinarea nivelului de alerta pentru tsunami tine de analizarea unui numar de 100.000 de simulari pe computer, in functie de istoricul cutremurelor produse intr-un anumit loc si de datele legate de inaltimea valurilor de tip tsunami si datele aparitiei lor in ultimele zeci de ani.

Agentia Meteorologica analizeaza datele venite de la statiile seismice si decide daca este nevoie sa emita o alerta de tsunami. Daca raspunsul este afirmativ, alerta e transmisa urgent de la centrul de procesare a datelor catre autoritati dar si catre presa, iar daca e nevoie se trece si la evacuari.

Japonia a fost lovita de-a lungul istoriei de numeroase cutremure si valuri de tip tsunami, astfel ca a fost nevoita sa-si perfectioneze sistemul de alerta. Daca in 1950 dura aproape 25 de minute de la momentul producerii unui cutremur, pana la emiterea alertei de tsunami, in prezent timpul e de numai trei minute fiidca aparatura performanta si numarul mare de centre au facut mult mai simpla analiza datelor.

Valul tsunami este creat in urma unei eliberari bruste de energie in mari sau oceane, aceste eliberari putand fi, la randul lor, cauzate de cutremure, eruptii vulcanice, alunecari submarine sau chiar impactul cu asteroizi.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc, vineri dimineata, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani. Mai multe imobile din Tokyo au fost puternic zguduite. Valuri seismice de zece metri au atins regiunea Sendai din nord-estul tarii. Transporturile aeriene, feroviare si rutiere au fost intrerupte intr-o mare parte a Japoniei, dupa seismul care a lovit nord-estul tarii.