Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete spatiale americane, a aterizat miercuri pentru ultima oara in Florida, dupa ce a incheiat cu succes cea de-a 39-a misiune in spatiu, facand ultima reverenta inainte de a lua drumul spre muzeu, relateaza AFP.

Ultima aterizare a navetei DiscoveryFoto: Reuters

Rotile navetei au atins pista Centrului spatial Kennedy la ora 16,57 GMT (11,57 ora locala), asa cum era prevazut, dupa o coborare vertiginoasa de 65 de minute.

Cu acest zbor, Discovery a petrecut 365 de zile pe orbita, de la intrarea sa in functiune, in 1984 "si putem spune ca este liderul flotei, liderul oricaror vehicule spatiale in termeni de timp petrecut pe orbita", i-a spus controlorul de la centrul Huston comandantului navetei, Steve Lindsey.

Discovery, care a efectuat primul zbor in 30 august 1984, a inconjurat in total Pamantul de 5.830 de ori si a parcurs 238 de milioane de km. Acum, va lua drumul muzeului, cel mai probabil al Muzeului Aerului si Spatiului de la Smithsonian Institution din Washington.

Naveta s-a apropiat prin America Centrala, survoland vestul Cubei si golful Mexic, inainte de a ateriza in Florida.

Dupa ce s-a aflat pe pilot automat pe toata durata coborarii, comandantul de bord Steve Lindsey a preluat comanda manuala pentru a alinia naveta. Pentru a face acest lucru a efectuat un viraj de 252 de grade.

Discovery s-a desprins de Statia spatiala internationala luni, punand astfel capat unei misiuni de opt zile perfect realizata, care a avut ca scop principal livrarea modulului multifunctional Leonardo si a primului robot umanoid, Robonaut 2 sau R2.

SUA vor mai efectua doua zboruri orbitale. Primul este cel al navetei Endeavour, in 19 aprilie, urmat de Atlantis in 28 iunie.

Dupa ultimul zbor, Statele Unite vor depinde exclusiv de navetele rusesti Soyuz pentru a-si transporta astronautii la ISS. Agentia spatiala rusa va factura NASA cu peste 50 de milioane de dolari. Navetele Soyuz nu dispun decat de trei locuri.