O interventie militara in Libia poate declansa al treilea razboi mondial, a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, intr-un interviu publicat de cotidianul La Padania si citat de RIA Novosti.

"Nu sunt atat de preocupat de presedintele Obama cat de sutele de partizani ai razboiului care prefera sa taie capete, ignorand ca o interventie militara ar putea conduce la al treilea razboi mondial", a estimat acesta.

"O actiune militara la scara mare, in special daca este initiata de Statele Unite, nu va conduce decat la crearea unei coalitii a statelor arabe. Consecintele acestui eveniment ar fi devastatoare. Voi incerca prin toatea mijloacele sa evit realizarea unui astfel de scenariu, mizand pe alte posibilitati", a continuat Maroni.

Ministrul a subliniat in schimb importanta actiunii economice internationale pentru stabilizarea Africii de Nord si a Orientului Apropiat, reafirmandu-si sprijinul pentru un "nou plan Marshall" in regiune.

Ambasadoarea americana pe langa ONU, Susan Rice, a declarat marti ca Statele Unite si partenerii din NATO discuta o eventuala interventie militara. Premierul britanic David Cameron a precizat ca Londra nu exclude recurgerea la forta impotriva regimului colonelului Gaddafi, in timp ce reprezentanti ai Pentagonului au anuntat o regrupare a fortelor navale si aeriene din jurul Libiei.