Fostul ministru francez al Afacerilor Externe Bernard Kouchner considera ca Franta si Europa au "intarziat sa reactioneze" la revoltele din Tunisia si Egipt si considera ca este imposibil sa "nu se faca nimic" in cazul Libiei, intr-un interviu acordat miercuri cotidianului francez Liberation.

"Am reactionat lent, Europa este vinovata de reactia lenta, chiar daca doamna Ashton (reprezentant al UE pentru politica externa) a mers la Tunis inainte de oficialii francezi", a spus Kouchner care s-a exprimat pentru prima data pe aceasta tema.

"Am fost, de asemenea, prea lenti in a face un bilant al situatiei din aceste tari. Noi am stiut de mult timp ca acolo sunt dictaturi!" adauga cel care a condus ministerul Afacerilor Externe intre 2007 si 2010, scrie Le Monde.

In cazul Libiei, nu putem sa nu facem nimic, estimeaza Kouchner care este de acord cu propunerea franco-britanica privind "o rezolutie puternica" in favoarea unei zone de excludere aeriana in Libia, cu scopul de a opri atacurile aeriene ale dictatorului Moammar Gaddafi si pentru a preveni masacrele.

Acest lucru necesita "o rezolutie ONU, altfel vom face aceeasi greseala cu razboiul din Irak", spune el.