Colonelul Muammar Gaddafi a afirmat ca daca reteaua extremista al-Qaeda pune mana pe Libia, "regiunea intreaga, pana in Israel, va fi prada haosului", intr-un interviu acordat televiziunii publice din Turcia, TRT, difuzat miercuri, relateaza AFP.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

In cadrul acestui interviu, realizat marti seara, in limba araba, la Tripoli, si subtitrat in turca, Gaddafi a acuzat din nou al-Qaeda de organizarea insurectiei din Libia.

"Daca al-Qaeda reuseste sa puna mana pe Libia, atunci regiunea intreaga, pana in Israël, va fi prada haosului", a spus el.

"Comunitatea internationala a inceput sa inteleaga acum ca noi il impiedicam pe Osama bin Laden sa preia controlul asupra Libiei si al Africii", a mai spus acesta.

Intr-un alt interviu, difuzat miercuri dimineata de canalul de stiri francez LCI, liderul libian a acuzat occidentalii, in special Franta, ca au realizat un "complot colonialist" impotriva tarii sale,

Intrebat despre pozitiile occidentalilor, inclusiv cea a Parisului, care si-au oferit sprijinul lor insurgentilor, colonelul a raspuns: "Ei doresc sa colonizeze Libia din nou. Este un complot colonialist.

De asemenea, intrebat daca are in vedere "represalii" impotriva Frantei, liderul libian a avut un raspuns laconic: "vom vedea", exprimandu-si increderea in viitoarele "vizite" in Europa o data ce "totul se va incheia".

Fortele lui Muammar Gaddafi au intensificat marti presiunea asupra rebelilor, prin bombardarea din aer si de la sol a celor aflati in estul Libiei si lupte impotriva insurgentilor din vest.