Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a starnit controverse in Germania dupa ce a afirmat, in timpul vizitei de saptamana trecuta, ca elevii turci din aceasta tara ar trebui "Sa invete germana, dar sa invete in primul rand limba turca", scrie Spiegel.de. Practic, Erdogan a propus, pentru a doua oara in decurs de un an, infiintarea de scoli in limba turca in Germania, propunere pe care politicienii de la Berlin o resping.

"In Turcia avem licee germane. De ce nu am avea si in Germania licee pentru elevii turci?", a afirmat, inca de acum un an, premierul turc, intr-un interviu acordat presei germane. El a reluat aceasta "tema" in cadrul vizitei de saptamana trecuta la Berlin.

Erdogan considera ca multi dintre cei aproape trei milioane de etnici turci care traiesc in Germania au probleme atat cu limba germana, cat si cu cea turca, el fiind de parere ca invatamantul in limba turca i-ar ajuta pe acestia "sa isi imbunatateasca si germana".

Maria Boehmer, ministrul federal german pentru Integrare si imigranti, a afirmat insa ferm, inca din 2010, ca tinerii aflati in aceasta situatie trebuie sa poata vorbi fluent ambele limbi, insa "germana trebuie sa fie prioritatea".

Incidentul reprezinta un nou prilej de tensiune in relatiile dintre cele doua tari, deja incordate din cauza faptului ca Germania se opune aderarii Turciei la UE.

La randul sau, Recep Tayyip Erdogan nu este strain de provocari in ceea ce priveste relatia cu Germania, comenteaza Deutsche Welle. In 2008, premierul de la Ankara a afirmat ca Germania nu trebuie sa se astepte ca etnicii turci sa fie "asimilati" si sa isi uite originea, declaratie intrepretata drept o critica la adresa modului in care sunt tratati cetatenii de origine turca in Germania.