Apropiata vizita a vicepresedintelui american Joe Biden la Moscova a generat numeroase zvonuri referitoare la scopul ei. Pe culoarele Dumei de stat a aparut o versiune conform careia inaltul responsabil american intentioneaza, astfel, sa acorde sprijin unuia dintre potentialii candidati la functia de presedinte in Rusia. Speculatie intampinata cu scepticism de mediile de experti, dar care, la nivelul opiniei publice se bucura de mare respect. Ideea unor negocieri secrete intre Biden si reprezentantii tandemului la guvernare in legatura cu viitoarele alegeri pentru sefia Rusiei a fost lansata de un deputat al Dumei de stat, care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea.

Posibilitate respinsa insa categoric de seful Centrului pentru studiul elitelor, Olga Kryshtanovskaia si analistului Nikolai Petrol, de la Centrul Carnegie, care au calogat-o drept „o prostie”.

Directorul general al Agentiei pentru comunicare politica si economica, Dmitri Orlov, crede, la randul sau, ca o discutie referitoare la alegerile din 2012 in timpul vizitei lui Biden la Moscova ar fi mai mult decat deplasata. „Chiar daca subiectul s-ar ridica in dialogul cu reprezentantii societatii civile, oricum este vorba de un amestec in treburile interne ale Rusiei. Procesul de stabilire a candidatilor va fi destul de complex si va exclude orice amestec din partea unor jucatori externi”, afirma Orlov. In opinia lui, formula vizitei nu-i permite vicepresedintelui american sa analizeze cu interlocutorii rusi problema alegerilor prezidentiale rusesti.

„Acest proces, sustine interlocutorul Nezavisimaia Gazeta, va include cateva serii de consultari cu usile inchise in interiorul elitei la guvernare. Iar daca seful Fundatiei Politici eficiente, Gleb Pavlovski, este de parere ca o anumita hotarare exista deja, sunt convins ca dezbaterile, analizeze si discutiile au inceput deja”.

Orlov nu exclude aparitia unui al treilea candidat, care sa se bucure de sustinerea tandemului. Aleksei Malashenko, de la Centrul Carnegie nu vede nimic extraordinar in aparitia a tot felul de speculatii in jurul vizitei lui Biden. „Fiecare autor al unei versiuni vrea sa atraga cat mai multa atentie asupra sa. Si este mai mult decat sigura ca tot ce vor spune Biden, Medvedev si Putin va fi ulterior interpretat de analisti sub un unghi de 180 de grade in privinta esentei enuntate”.

„Esentiala este vizita in sine. Ea reflecta interesul lui Obama fata de alegerile noastre. Nu este neaparat vorba de spionaj: mai degraba americanii tatoneaza terenul”.

Aleksei Makarkin, de la Centrul pentru tehnologii politice, considera ca scopul acestor zvonuri rezida in dorinta de a sublinia „patriotismul premierului, ca viitor potential candidat la presedintie”.

„Atitudinea noastra fata de SUA este destul de completa. Multi nu-i au la suflet pe americani. Iar in aceasta situatie, zvonul ca americanii nu vor sa-l vada la Kremlin pe Putin, lucreaza in favoarea popularitatii lui”. „SUA nu sunt intr-atat de interesate de treburile interne din Rusia, incat sa se angajeze in niste tratative secrete”, afirma Aleksandr Tzipko, de la Institutul de economie al Academiei ruse. „Nu numai in Rusia nu exista o linie politica ferma in privinta viitoarelor alegeri, dar nici in America”, spune el.