Statele Unite nu exclud posibilitatea de a folosi petrol din rezervele strategice pentru a stopa cresterea pretului aurului negru din cauza instabilitatii politice din lumea araba, a declarat duminica secretarul general al Casei Albe, William Daley, citat de presa internationala.

"Analizam optiunile. Chestiunea rezervelor strategice este una dintre posibilitatile pe care le avem in vedere", a spus mana dreapta a presedintelui Barack Obama, in cadrul emisiunii Meet the Press pe canalul NBC.

S-a intamplat "foarte rar" sa folosim rezervele strategice, a adaugat el. "Exista multi factori care ne-ar putea determina sa luam o asemenea decizie, si nu este vorba doar de pret", ci si de evolutia instabilitatii din Orientul Mijlociu care a dus la explozia pretului petrolului in ultimele saptamani, a spus Daley.

Potrivit lui Daley, Barack Obama este "extrem de atent" la evolutia pretului petrolului pentru a nu pune in pericol redresarea economiei americane.

Pretul petrolului a atins, vineri, la New York, un nivel nemaintalnit din septembrie 2008, incheind la 104,42 dolari.

Pretul aurului negru a urcat cu peste 21% in ultimele doua saptamani, pe fondul cresterii cererii la nivel mondial, in special din cauza crizei din Libia.