Televizunea de stat libiana a relatat ca trupele loiale liderului Muammar Gaddafi au reusit sa preia controlul unor importante teritorii care cazusera in mainile rebelilor, relateaza BBC. In confruntarile din ultimele doua saptamani, fortele rebele au reusit sa preia conducerea in mare parte din teritoriul libian. Pe de alta parte, rebelii si mai multi martori locali neaga victoriile fortelor lui Gaddafi.

Focuri de arma s-au auzit la primele ore ale diminetii in capitala Tripoli, insa guvernul a precizat ca acestea au fost trase in semn de celebrare pentru victoriile din orasle Misrata, Ras Lanuf si Zawiya. Potrivit Reuters, focurile de mitraliera au fost foarte puternice si au fost urmate de sirene de ambulante, slogane pro-Gaddafi si claxoane de masini.

Corespondentii BBC in Libia sustin ca precizarile facute de guvern contrazic realitatea din teren. Unul dintre acestia a vizitat orasul Ras Lanuf duminica si a relatat ca acesta se afla sub controlul opozitiei.

Un comandant al fortelor rebele a declarat pentru Reuters ca trupele sale au inaintat inspre vest, in apropiere de orasul puternic aparat al lui Gaddafi, Sirte.

In cursul noptii, mai multe avioane ale guvernului au survolat orasul Ras Lanuf, aflat la 160 km de Sirte.

Orasul Benghazi se afla in continuare in mainile rebelilor. In cursul zilei de sambata, locuitorii orasului Zawiya, aflat la 50 km de Tripoli, au spus ca trupele lui Gaddafi au tras in civili, incercand sa recastige orasul.

ONU estimeaza ca peste 1.000 de oameni au murit in urma violentelor din Libia.