Publicatia londoneza "Sunday Times" a relatat, citata de YahooNews, ca rebelii libieni au capturat un diplomat britanic si opt soldati din trupele speciale SAS. Unitatea speciala de comando in insotea pe diplomatul britanic, aflat intr-o misiune secreta ce urmarea stabilirea unui contact cu liderii opozitiei din Libia. Informatia a venit la cateva zile dupa ce o sursa libiana afirma, sub protectia anonimatului, ca forte speciale americane, britanice si franceze se afla deja in Libia, pentru a-i antrena pe rebelii ce lupta impotriva regimului lui Gaddafi. Ulterior, televiziunea de stat din Libia a difuzat imagini cu trei soldati despre care sustine ca fac parte din trupele speciale olandeze, acestia fiind capturati pe teritoriul libian de fortele loiale lui Gaddafi.​

PDATE: Ministerul Apararii de la Londra a confirmat, duminica la pranz, ca are "o mica echipa" in Benghazi.

Potrivit informatiilor, unitatea de comando a SAS a fost capturata in estul Libiei, in timp ce escorta un diplomat in teritoriul controlat de rebeli. Ei au fost dusi in Benghazi, al doilea oras ca marime din tara araba, aflat in mainile luptatorilor anti-Gaddafi.

Liderii opozitiei libiene ar fi fost extrem de furiosi la vederea soldatilor britanici, ordonand inchiderea lor "intr-o baza militara".

Diplomatia britanica a declarat ca "nu poate confirma sau infirma" materialul prezentat de catre "Sunday Times".

Ministerul Apararii de la Londra nu a putut fi contactat pentru precizari, insa, potrivit presei britanice, conducerea ministerului nu comenteaza aproape niciodata operatiunile fortelor speciale.

Analistii declara ca oponentii regimului lui Gaddafi se tem ca liderul de la Tripoli ar putea folosi informatia pentru a sustine ca puterile occidentale intervin militar de partea rebelilor. In plus, liderii opozitiei sunt ingrijorati ca libienii "ar putea crede ca trupe straine au inceput sa intervina, debarcand pe teritoriul Libiei".

"Sunday Times" precizeaza ca militari din Marea Britanie au participat deja la salvarea unor cetateni britanici ce lucrau la instalatiile de petrol din desert.

Premierul David Cameron a declarat saptamana trecuta ca statele occidentale ar trebui sa intensifice contactele cu opozitia libiana, pentru a afla care sunt intentiile acesteia.

Informatia legata de comandoul SAS a venit la cateva zile dupa ce o sursa libiana afirma, sub protectia anonimatului, ca forte speciale din SUA, Marea Britanie si Franta au debarcat in Cyrenaica, unde in prezent stabilesc baze si centre de antrenament "pentru a intari trupele rebele care se opun soldatilor lui Gaddafi in mai multe regiuni".

Oficialul libian, care nu a dorit sa fie identificat, a declarat ca soldatii americani si britanici au ajuns in zona pe 23 si 24 februarie, fiind transportati de nave de lupta si ambarcatiuni mici apartinand marinei SUA si celei franceze, in apropiere de Benghazi si Tobruk.

Diferite informatii indica faptul ca trupele speciale occidentale desfasoara in prezent si eforturi sustinute pentru "a neutraliza" Fortele Aeriene ale Libiei, cu scopul de a limita puterea regimului lui Gaddafi.

Ulterior, televiziunea de stat din Libia a difuzat imagini cu trei soldati despre care sustine ca fac parte din trupele speciale olandeze, acestia fiind capturati pe teritoriul libian de fortele loiale lui Muammar Gaddafi.