O inregistrare video postata online surprinde momentul in care fortele loiale lui Laurent Gbagbo, auto-proclamat presedinte in Coasta de Fildes, masacreaza mai multe femei ce participau la o demonstratie pasnica in Abidjan, transmite CNN. Filmul, care dureaza circa opt minute, a fost postat pe site-ul YouTube.

Violente la AbidjanFoto: Captura YouTube

In imagini pot fi observate sute de persoane, majoritatea femei, care participa la o manifestatie, unde canta, fluiera si danseaza. Multe dintre ele poarta pancarte scrise in franceza in care Gbagbo este numit "asasin" si "jefuitor al puteri". Niciuna dintre ele nu pare ca este inarmata.

Trei vehicule blindate ale politiei se apropie de demonstranti, iar in secunda urmatoare se aud mai multe focuri de arme, trase, se pare, de fortele de securitate.

In imagini se pot vedea apoi mai multe femei intinse pe caldaram, lovite de gloante.

Oficialii americani au declarat ca atacul a provocat moartea a sapte persoane, insa liderul opozitiei, Alassane Ouattara, sustine ca 12 persoane si-au pierdut viata, iar alti 10 manifestanti au fost raniti.

Inregistrarea video, despre care angajati ai CNN sustin ca a fost realizata in Abidjan, a fost difuzata in repetate randuri de postul de televiziune al opozitiei din Coasta de Fildes.

Un purtator de cuvant al lui Gbagbo, Sylvere Nebout, a declarat ca nu stie nimic de inregistrarea video, adaugand insa ca "este, ca de obicei, o manipulare din partea opozitiei".

La randul ei, armata a respins acuzatiile ca soldatii sau au fost implicati in incidentul petrecut in zona Abobo din Abidjan.

ONU a anuntat ca cel putin 365 de persoane au fost ucise in Coasta de Fildes de la inceputul crizei, in decembrie 2010. Comisia Electorala Independenta din Coasta de Fildes l-a declarat atunci pe Ouattara drept castigator al alegerilor prezidentiale cu 54.1%, insa Consilul Constitutional, condus de un aliat al lui Gbagbo, a refuzat sa valideze rezultatele.

Consiliul de Securitate al ONUU si puterile internationale il sprijina pe Ouattara.

Atat Ouattara, cat si Gbagbo si-au numit propriul Guvern. Ouattara lucreaza dintr-un hotel, unde este protejat de trupele ONU.

Coasta de Fildes este cel mai mare producator mondial de cacao. Tara, care a mai trecut printr-un razboi civil in 2002-2003, risca sa devina din nou teatrul violentelor.

Atentie, imagini violente!