Un tribunal din Canada l-a condamnat vineri la inchisoare pe viata pe un membru al unei grupari ce a incercat, in 2006, sa arunce in aer Bursa din Toronto, transmite CNN. Procurorii canadieni au sustinut ca Shareef Abdelhaleem (35 de ani) a fost "motivat de lacomie, nu de ideologie".

Abdelhaleem a facut parte din asa-numita grupare "Toronto 18", care in 2006 a incercat sa arunce in aer principala bursa canadiana. Membrii gruparii au fopst arestati de politie in urma unei operatiuni desfasurate in urma cu cinci ani.

Ontario Superior Court l-a condamnat pe Abdelhaleem la detentie pe viata pentru rolul sau in complot, precum si pentru apartenenta la gruparea terorista.

Procurorii sustin ca Shareef Abdelhaleem a incercat sa profite de atacul impotriva Toronto Stock Exchange, prin vanzarea de actiuni inainte de atac si realizarea unui profit care sa fie folosit la finantarea altor atentate in strainatate.

Oficialii canadieni au declarat ca, in timp ce ceilalti conspiratori "au fost tineri usor impresionabili, cu mijloace de trai modeste, inclinati spre distrugere in scopuri politice ce erau inspirate religios", Abdelhaleem "a fost motivat, in primul rand, de castigul financiar".

Potrivit rechizitoriului, atacatorii vroiau sa "afecteze economia canadiana, sa provoace pierderi de jumatate de trilion de dolari".

Avocatul lui Abdelhaleem a sustinut ca aceasta a fost "tarat" in acest plan de un prieten, care incerca sa determine retragerea trupelor canadiene din Afghanistan. Magistratii au afirmat insa ca Abdelhaleem "a imbratisat aceasta cauza cu constiinta deplina a ceea ce facea".

Membrii gruparii "Toronto 18" au fost arestati in momentul in care au incercat sa cumpere, de la politisti sub acoperire, trei tone de nitrat de amoniu, folosit la realizarea de bombe.

Unsprezece dintre ei au fost condamnati pentru incercarea de a ataca Toronto Stock Exchange, cladiri ale serviciilor canadiene de informatii si o baza militara, cu camioane incarcate cu exploziv. Alti sapte membri ai grupari au fost eliberati.