Pe fondul inrautatirii situatiei economice si a cresterii nemultumirii populare, in Ucraina se discuta despre o posibila schimbare a premierului. Speculatiile in acest sens au izbucnit dupa recenta intalnire dintre Viktor Ianukovici cu predecesorii sai, Viktor Iuscenko, Leonid Kucima si Leonid Kravciuk. Iar cu o saptamana inainte, unul dintre cei mai eminenti reprezentanti ai fostei tabere portocalii, liderul Partidului european, Nikolai Katerinciuk, a declarat ca Iuscenko asteapta ca Ianukovici sa-l numeasca prim-ministru.

Viktor IuscenkoFoto: Agerpres

Secretarul de presa al fostului presedinte, Irina Vannikova, l-a asigurat pe corespundentul cotidianului Nezavisimaia gazeta, ca „in toate aceste zvonuri si iesiri la rampa nu exista nici un sambure de adevar”.

In acelasi timp insa, surse apropiate echipei guvernamentale au afirmat ca „tratativele sunt in curs de derulare”.

Aceeasi sursa a estimat ca, in conditiile actuale, presedintele Ianukovici si oamenii lui au nevoie, din perspectiva negocierilor cu UE si SUA, sa atraga de partea lor „un liberal, un democrat, un om al economiei de piata”. „Acest lucru ar neutraliza factorul Timosenko in economia ucraineana si ar spulbera indoielile Occidentului legate de autoritarismul noului regim de la Kiev”, a adaugat interlocutorul cotidianului NG.

Politologul Vladimir Zolotorev a estimat ca in actualele conditii o remaniere guvernamentala ar fi un pas logic din partea presedintelui: „Echipa lui Nikolai Azarov, care a lansat reformele economice, dar care inca mai lucreaza dupa metode administrative, a acumulat atat negativ, incat situatia din tara a devenit pur si simplu exploziva. Iar Ianukovici, al carui rating a scazut, intr-un an, de la 45% la 25%, pentru a se mentine la putere, va trebui macar sa lasa impresia ca nu dirijeaza inclusiv guvernul”.