O coalitie influenta de state membre UE se opune aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, planificata in martie 2011 si exista riscul ca aceasta sa fie intarziata de la sase luni pana la cativa ani, relateaza Sofia Echo.

Cei care se opun nu au o lista clara a argumentelor, dar se pare ca doresc sa introduca criterii suplimentare pentru aderarea celor doua state la Schengen.

Revolutiile arabe au un efect secundar neasteptat pentru extinderea Schengen, alimentand temerile UE privind presiunea imigratiei necontrolate, sustine Marin Lesenski, expert al Initiativei de politica europeana (EuPI) din cadrul Institutului pentru o societate deschisa.

Lessenski arata ca revolutiile arabe reprezinta un factor impredictibil, care ar putea aduce extinderea si consolidarea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria sau, din contra, Uniunea ar putea sa pastreze situatia actuala si sa refuze, pentru moment, schimbarea.

Se pare ca Romania si Bulgaria se afla, din nou, in momentul si la locul nepotrivite in conditiile in care un numar semnificativ de state membre ale UE s-au opus aderarii la spatiul Schengen prevazute pentru martie 2011, sustine Lesenski. In opinia lui, principalul argument pentru amanare este lipsa de incredere ca cele doua tari pot proteja frontierele externe, intr-o regiune strategica a Europei. Varietatea argumentelor lasa insa impresia ca Romania si Bulgaria sunt ostatice ale unor motive care nu depind de ele, cum ar fi presiunea imigrantilor asupra Greciei si in general asupra sudului Europei.

Exista doua lucruri alarmante in situatia actuala, se mai arata in articol. Primul este acela ca schimbarea cea mai importanta a criteriilor de aderare la Schengen ar putea fi introducerea unui nou criteriu, de natura politica, suplimentar fata de cele existente. Iar cel de al doilea este ca, de fapt, nu exista niciun dialog intre Romania, Bulgaria si grupul criticilor lor, lucru care inseamna ca nu este de asteptat prea curand o solutie clara si acceptata de toti la aceasta problema. In acelasi timp, aceasta "coalitie" a oponentilor creste cu fiecare zi ce trece.