​Televiziunea de stat din Libia a difuzat imagini cu trei soldati despre care sustine ca fac parte din trupele speciale olandeze, acestia fiind capturati pe teritoriul libian de fortele loiale liderului Muammar Gaddafi, transmite De Telegraaf. Ministerul olandez al Apararii a confirmat ca trei dintre puscasii sai marini sunt ostatici in Libia. Informatia a venit la cateva zile dupa ce o sursa libiana afirma, sub protectia anonimatului, ca forte speciale americane, britanice si franceze se afla deja in Libia, pentru a-i antrena pe rebelii ce lupta impotriva regimului lui Gaddafi.

Ostaticii olandeziFoto: Captura LiveLeak

Presa olandeza a relatat ca soldatii au fost capturati de o unitate militara fidela lui Muammar Gaddafi, dupa o operatiune esuata de evacuare a unor cetateni europeni. Televiziunea libiana a prezentat si elicopterul de tipul Lynx in care se afau cei trei olandezi capturati.

Militarii olandezi ar fi fost capturati sambata trecuta, dupa ce elicopterul lor ar fi zburat de pe nava de razboi Tromp pana in apropiere de orasul Sirte. Echipajul urma sa evacueze doi cetateni europeni, intre care un olandez, aflati in Libia.

Potrvit informatiilor, cele doua persoane evacuate au afost predate ambasadei Olandei la Tripoli, dupa ce diplomatia olandeza a contactat Guvernul Libiei. Intre timp, cei doi evacuati au parasit Libia.

Oficialii olandezi au declarat ca se afla in "negocieri intense" cu autoritatile libiene si spera ca cei trei puscasi marini "sa fie eliberati cat mai repede".

Numele celor trei nu au fost facute publice.

Autoritatile olandeze au tinut secreta informatia capturarii celor trei, pentru a nu pune in pericol negocierile cu libienii, insa De Telegraaf a dezvaluit joi intregul incident.

O sursa libiana afirma recent, sub protectia anonimatului, caforte speciale din SUA, Marea Britanie si Franta au debarcat in Cyrenaica, unde in prezent stabilesc baze si centre de antrenament "pentru a intari trupele rebele care se opun soldatilor lui Gaddafi in mai multe regiuni".

Oficialul libian, care nu a dorit sa fie identificat, a declarat ca soldatii americani si britanici au ajuns in zona pe 23 si 24 februarie, fiind transportati de nave de lupta si ambarcatiuni mici apartinand marinei SUA si celei franceze, in apropiere de Benghazi si Tobruk.

Diferite informatii indica faptul ca trupele speciale occidentale desfasoara in prezent si eforturi sustinute pentru "a neutraliza" Fortele Aeriene ale Libiei, cu scopul de a limita puterea regimului lui Gaddafi.