Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat joi pe Papa Benedict al XVI-lea pentru comentariile teologice care exonereaza "poporul" evreu de responsabilitatea mortii lui Iisus Hristos, relateaza AFP.

"Va felicit pentru ca ati respins in noua voastra carte falsa acuzatie care a servit ca baza pentru ura impotriva evreilor timp de secole", scrie Netanyahu, intr-o scrisoare adresata Papei.

"Am speranta ca pozitia dumneavoastra clara si curajul dumneavoastra vor intari relatiile dintre evrei si crestini in intreaga lume si vor permite promovarea pacii si a reconcilierii pentru generatiile viitoare", subliniaza premierul israelian.

In al doilea volum al lucrarii "Iisus din Nazaret", din care Vaticanul a publicat miercuri mai multe extrase, Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat ca nu poporul evreu in intregul sau a fost vinovat de moartea lui Hristos.

Papa afirma ca expresia "evreii" folosita de evanghelistul Ioan "nu indica de niciun fel poporul israelian" si are "cu atat mai putin caracter rasist" cu cat Ioan era "un israelit, la fel ca Iisus si toti ai sai".

Expresia are "o semnificatie precisa si riguros limitata" si defineste "aristrocratia Templului", subliniaza Benedict al XVI-lea.

Rolul jucat de evrei in moartea lui Hristos s-a aflat la originea a puternice tensiuni cu crestinii, care au tratat israelienii drept "deicizi" timp de mai multe secole.

Conciliul Vatican II (1962-1965) a exonerat poporul evreu de orice responsabilitate in crucificarea lui Iisus.