Israel: Netanyahu il felicita pe Papa Benedict pentru exonerarea poporului evreu de moartea lui Iisus

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2011, 18:31 Actualitate | Internaţional


Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat joi pe Papa Benedict al XVI-lea pentru comentariile teologice care exonereaza "poporul" evreu de responsabilitatea mortii lui Iisus Hristos, relateaza AFP.

"Va felicit pentru ca ati respins in noua voastra carte falsa acuzatie care a servit ca baza pentru ura impotriva evreilor timp de secole", scrie Netanyahu, intr-o scrisoare adresata Papei.

"Am speranta ca pozitia dumneavoastra clara si curajul dumneavoastra vor intari relatiile dintre evrei si crestini in intreaga lume si vor permite promovarea pacii si a reconcilierii pentru generatiile viitoare", subliniaza premierul israelian.

In al doilea volum al lucrarii "Iisus din Nazaret", din care Vaticanul a publicat miercuri mai multe extrase, Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat ca nu poporul evreu in intregul sau a fost vinovat de moartea lui Hristos.

Papa afirma ca expresia "evreii" folosita de evanghelistul Ioan "nu indica de niciun fel poporul israelian" si are "cu atat mai putin caracter rasist" cu cat Ioan era "un israelit, la fel ca Iisus si toti ai sai".

Expresia are "o semnificatie precisa si riguros limitata" si defineste "aristrocratia Templului", subliniaza Benedict al XVI-lea.

Rolul jucat de evrei in moartea lui Hristos s-a aflat la originea a puternice tensiuni cu crestinii, care au tratat israelienii drept "deicizi" timp de mai multe secole.

Conciliul Vatican II (1962-1965) a exonerat poporul evreu de orice responsabilitate in crucificarea lui Iisus.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2472 vizualizari

 • -7 (17 voturi)    
  normi (Joi, 3 martie 2011, 18:36)

  Constantin89 [utilizator]

  normi ca nu e vinovat.cum poti fi vinovat pentru moartea unui zombi spatial invizibil
 • -6 (18 voturi)    
  ...mai ales ca Isus nu a existat,fizic vorbind! (Joi, 3 martie 2011, 18:44)

  Eneas [anonim]

  poate va recunoaste papa Benedict si acest ultim adevar istoric!
  ma adresez forumistilor inteligenti=
  1.
  Les croisés cherchent mais ne trouvent pas le village de Nazareth où aurait vécu Jésus. Nazareth n'existe pas! Nazareth sera fondé au XIIIe. siècle en rebaptisant le village arabe En-Naçira... Il y a un doute aujourd'hui pour savoir si ce sont les croisés ou les romains christianisés qui ont créé Nazareth au IVe siècle. Ce dont on est sûr c'est que Nazareth n'existait pas 300 ans après JC. Les croisés construisent aussi l'église Saint Gabriel, les thermes et le puits où l'ange Gabriel serait apparu à Marie pour lui annoncer qu'elle allait enfanter Jésus. Sources www.bible.chez-alice.fr: archéologue Tzvi Shacham du Musée des antiquités de Tel-Aviv, "Jésus contre Jésus" Gérard Mordillat et Jérôme Prieur, R. Ambelain, "L'Idée Libre" avril 1958,"Corpus Christi" Arte, "Jésus anatomie d'un mythe" Pascal Boistier, "L'Idée Libre", numéro 2, Paris avril 1958, Gozard Michel Jésus, Etienne Nodet, Ecole biblique de Jérusalem, "Corpus Christi", Arte
  2.
  1520 Le pape Léon X déclare "On sait de temps immémorial combien cette fable de Jésus-Christ a été profitable à nous et à nos proches."
  3
  1548 Le pape Paul III déclare "N'ayant pu découvrir aucune preuve de la réalité historique de Jésus-Christ de la légende chrétienne j'étais dans l'obligation de conclure à un dieu solaire mythique de plus."
  • +7 (13 voturi)    
   adresare gresita (Joi, 3 martie 2011, 19:01)

   Teofil [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   Ca sa te adresezi forumistilor inteligenti trebuie intrunita o minima conditie: sa fii tu insuti asemenea. Ceea ce nu prea se vede...

   Ai vrea sa dezvolt, nu-i asa?
   Mai cauta putin prin istorie.
   • -3 (11 voturi)    
    te uiti prea mult la filme! (Joi, 3 martie 2011, 19:21)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui Teofil

    nu te mai saturi de falsuri?dar de superficialitate ?
    • +3 (5 voturi)    
     Lumineaza-ne tu! (Joi, 3 martie 2011, 21:55)

     Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

     Dar Buda a existat, dar Zarathustra, dar Confucius, dar Mahomed? De ce nenica, toti marii intemeietori de religii sa fi existat (sau poate desoperi tu ca nu) si cel de care vorbesti tu cu atita patima sa nu fi existat? Treci la studiu si pe alte alei, mai diversifica-te, mai lamureste-ne cum e si cu alte religii. Ai o viata de studiu in fata!
 • +7 (17 voturi)    
  mai ales ca a existat fizic vorbind (Joi, 3 martie 2011, 18:55)

  veritas [anonim]

  cand cineva imparte timpul omenirii in doua, inainte si dupa el(chiar si ateii comunistii au pastrat cronologia chiar daca au numit-o stupid era noastra)...bunul simt si ratiunea ne spun ca a existat. textul in franceza al utilizatorului eneas e luat de pe vreun blog socialist. nici discovery si national geogr. care nu sunt chiar pro nu neaga existenta
  • -4 (12 voturi)    
   sa sugi o ceapa !!! (Joi, 3 martie 2011, 19:30)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui veritas

   :))))
  • 0 (6 voturi)    
   impartirea timpului in doua (Joi, 3 martie 2011, 21:57)

   Socrates [anonim] i-a raspuns lui veritas

   Vezi ca in evul mediu romanesc timpul incepea "de la facerea lumii" (acum vreo 7000 ani, daca crezi in baliverne), deci daca asta e argumentul tau pentru existenta reala a lui Iisus, atunci gandirea ta cam schioapata.
   Si nu e chiar universala cronologia asta - musulmanii incep cu Mahomed, japonezii cu ultima incoronare imperiala etc.
   Iar pentru alte civilizatii timpul e ciclic, nu liniar, si nu are sens impartirea lui in "inainte" si "dupa".

   Daca vrei alta "impartire ai timpului in doua" uite una din Lucian Blaga:

   "Viata mea - o clipa de-ar fi fost sa fie,
   Am intrerupt cu ea o vesnicie."

   La fel de arbitrara, dar macar mai poetica.
 • +4 (6 voturi)    
  he he he (Joi, 3 martie 2011, 18:56)

  bango [anonim]

  moaaama, astia alta treaba nu au....
 • 0 (16 voturi)    
  papa=iuda 2 (Joi, 3 martie 2011, 19:01)

  un roman crestin [anonim]

  pe cati arginti a mai fost vandut Hristos de data asta? presupun ca pe mai mult de 30.
 • +5 (11 voturi)    
  Papa saracu ,nu stie ce face. (Joi, 3 martie 2011, 19:06)

  romann [anonim]

  la moartea lui Isus au luat pare toti si evreii si natiunile reprezentate prin imperiul roman. Evreii l-au condanmat la moarte fara motiv , l-au dus la judecator ,la Pilat ,au convins poporul sa ceara crucificarea lui Isus punand presiune , Pilat voind sa-l elibereze ,avand obiceiul sa le elibereze un condamnat ,evreii au ales un ucigas, pe Baraba ,iar Isus a fost crucifiat.
  Isus trebuia sa moara ,prin moartea lui suntem socotiti drepti inaintea lui Dumnezeu daca credem in Isus si jertfa LUI. Isus a luat pacatul omenirii asupra SA si sfintirea lui ne-a dat-o noua ,s-a facut un schimb...asta este scopul mortii lui Cristos
  • -4 (4 voturi)    
   atentie! (Joi, 3 martie 2011, 23:00)

   qwerty [anonim] i-a raspuns lui romann

   evreii sunt poporul ales de Dumnezeu! asa scrie in Biblie si nu am nici un motiv ca eu sa ii condamn acum. pentru vina aceea au platit 2000 de ani. din 1948 de cand au revenit in tara lor, Dumnezeu e iarasi impreuna cu poporul sau. istoria a demonstrat si o va face in continuare ca NIMENI nu ii va putea sta impotriva (vezi razb de 6 zile si de yom kipur).

   Fac 12:3 Binecuvânta-voi pe cei ce te vor binecuvânta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; şi se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pământului".

   cine sunt eu sa blestem sau sa critic un popor binecuvantat de Dumnezeu?

   sunt ortodox, cred insa ca, nu papa e cea mai autorizata persoana (dpdv moral) sa ierte poporul evreu, el a anuntat oficial un verdict! Dumnezeu s-a impacat cu poporul sau.
  • 0 (4 voturi)    
   ? (Vineri, 4 martie 2011, 4:31)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui romann

   Evreii l-au condanmat la moarte fara motiv ?
   Nu L-au condamnat pentru anti-semitism ?
 • +5 (11 voturi)    
  ce ramane (Joi, 3 martie 2011, 19:09)

  mimi [anonim]

  afirmatia nu face decat sa demonstreze ca altele sint motivele pt care evreii sint detestati. acum stim ca nu pt uciderea lui iisus sint ei urati, deci, fiind in continuare urati, tre sa fie si alte cauze.
  • -2 (4 voturi)    
   Prostia (Joi, 3 martie 2011, 21:41)

   Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui mimi

   O cauza e prostia crasa a celor care ii urasc, ca evrei, in ansamblu, fara "discriminare", cum s-ar zice. Ca asa se simt ei mai bine (prostii si primitivii), sa urasca un grup maaare de oameni: americanii, rusii, ungurii, evreii, musulmanii, catolicii, fiecare prost isi alege grupurile lui. Cei mai prosti si mai prosti ii urasc pe toti!!! Cauzele de a-i uri? Vi le explica prostul pe data: "ho, ho, sunt destule si la Americani si la musulmani si la ....etc, nu va mai lasati pacaliti, nu fiti superficiali, nu fiti orbi sa nu vedeti cauzele de a-i uri!". Cam asta e discursul prostului, vazut adesea si pe acest forum.
  • -3 (5 voturi)    
   adevaratele cauze (Joi, 3 martie 2011, 21:47)

   Socrates [anonim] i-a raspuns lui mimi

   Iti dau dreptate, chestia asta cu omorarea lui Iisus e doar un pretext (unul din multele) pentru care evreii au fost priviti cu ura.
   Cauza adevarata e prostia umana, in toate formele ei: discriminare, xenofobie, nationalism, invidie, adalfabetism etc
   Si cateodata toate la un loc.
 • -4 (8 voturi)    
  religia (Joi, 3 martie 2011, 19:35)

  belami [anonim]

  este opiumul popoarelor! Nu stiu cine a zis-o dar mare dreptate a avut.Orice subiect pe aceasta tema in Europa si tarile arabe e foarte disputat.Biblia este o CARTE care tradusa din ebraica in greaca apoi in latina a suferit multe greseli de traducere.Apoi Vaticanul a devenit number one.Victima era un evreu iar calaul un italian(roman).Vaticanul a revizuit Biblia de-a lungul secolelor,conform intereselor proprii(vedeti discovery).Dupa unii,catolicismul are circa 800 demilioane de adepti cu toate ca este o organizatie misogina.Nicio femeie nu are nevoie sa fie preot.Asa ca vorba comentatorului Eneas ,oare suntem sclavii unui mit ?
  • +2 (4 voturi)    
   unii nu inteleg esenta (Joi, 3 martie 2011, 20:13)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui belami

   lumea are nevoie de oameni:
   -care nu pot fi cumpăraţi;
   -care îşi respectă cu stricteţe cuvântul;
   -care îşi pun conduita morală mai presus decât bogăţia materială;
   -care au opinii şi voinţă puternică;
   -care nu-şi pierd individualitatea în mulţime;
   -care sunt oneşti atât în lucrurile mici, cât şi în cele mari;
   -care nu fac compromisuri cu răul;
   -ale căror ambiţii nu se confundă cu propriile dorinţe egoiste;
   -care se poartă cu dreptate cu prietenii lor, indiferent prin ce situaţii trec aceştia;
   -care nu se ruşinează şi nu se tem să susţină adevărul, chiar şi atunci când acesta devine nepopular.
   in rest pot fi crestini,musulmani sau hindusi,chiar nu are importanta religia !
   • 0 (4 voturi)    
    revin (Joi, 3 martie 2011, 21:32)

    pq [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    la vorbe frumoase ne pricepem cu totii... daca e vorba de onestitate, de adevar, de respect etc., numeste 10 din cei 40 de istorici evrei din primul secol care au lasat marturii scrise (despre care spuneai in postarea de ieri). numai asa pot crede ca nu esti doar un agitator si un propagandist mincinos.
 • +2 (2 voturi)    
  erata (Joi, 3 martie 2011, 20:29)

  belami [anonim]

  nicio femeie nu are VOIE sa fie preot.
 • -3 (5 voturi)    
  crestini nerecunoscatori (Joi, 3 martie 2011, 20:32)

  lungu bogdan [anonim]

  crestinii de fapt ar trebui sa le multumeasca evreilor. fara rastignire crestinismul nu ar fi avut asemenea importanta si intindere in lume.
 • +3 (5 voturi)    
  papa un mason teribil (Joi, 3 martie 2011, 21:32)

  crestin [anonim]

  acest individ "loctiitorul satanei pe pamant" urmareste prin aceste actiuni sa pregateasca doctrinar viitoarea uniune a religiilor iudeo-crestine. Sunt pregatiri intense pentru sinodul pan-ortodox la care sa se decida printre altele calendarul comun al sarbatorilor de peste an, s-a modificat in calendarul ortodox prima zi a saptamanii care a devenit duminica etc. Daca veti cauta pe google exista o multitudine de informatii care atesta pregatirile la nivel planetar in vederea unificarii religiilor intr-un amalgam eretico-ecumenist.
  • 0 (0 voturi)    
   sugestie (Vineri, 4 martie 2011, 17:59)

   Socrates [anonim] i-a raspuns lui crestin

   Nu stiu daca ai aflat, dar in anumite cercuri iudeo-masonice litera S (mare sau mica) este simbolul Sarpelui (Satanei) - in engleza Snake (Satan). Asta pentru ca forma literei sugereaza un sarpe si cuvintele incep cu litera asta.

   Unii iudeo-masoni imperialisti si zionisti americani - in ecumenismul lor eretic - scriu intentionat maSon, care in engleza e prescurtarea de la Maria's Son (adica Fiul Mariei), pentru ca in ratacirea lor nu considera asta o blasfemie.

   Deci sugestia mea e sa iti modifici nickname-ul
   si sa scoti litera S din el, o sa ti se potriveasca mai bine si o sa elimini orice confuzie.
 • +3 (3 voturi)    
  gata (Joi, 3 martie 2011, 21:46)

  smen [anonim]

  l-au platit si pre ratzinger,sau probabil l-au amenintat cu moartea
 • +1 (7 voturi)    
  verde (Joi, 3 martie 2011, 21:55)

  Quipu [utilizator]

  Poate ca Biblia spune povestea, dar cum o intelege fiecare asta e cu totul altceva.
  Pentru ca eu nu iti pot spune tie ce este rosu. Rosu e doar o conventie intre noi pentru obiectele pe care le vedem intr-o anume culoare. Iti pot enumera toate obiectele rosii, dar nu vom stii niciodata daca in mintea mea in loc de rosu, nu cumva se formeaza verde.
  E bine sa ii asculti pe toti cei ce iti explica. Asa e cu toate ideile, inclusiv cu cele religioase. Exista povestea si conventiile, dar nu prea poate explica nimeni ce e pentru fiecare aceasta poveste.
  Asa ca e bine-venit cel ce explica, chiar si intr-o analiza lingvistica, ca nu poti fi atat de absurd incat sa iei un episod biblic si sa il faci justificarea urii tale fata de un popor. Insa numai pentru cei atat de superficiali care se opresc la poveste… si atat.
  Or fi multi, or fi putini, nu stiu.
  Sa le serveasca povestea verde bine!
  • 0 (2 voturi)    
   extraordinara, povestea lui verde (Vineri, 4 martie 2011, 10:09)

   lungu bogdan [anonim] i-a raspuns lui Quipu

   ai spus foarte bine dar, din pacate, "cei atat de superficiali care se opresc la poveste… " sunt majoritari in fiecare religie.
   • 0 (0 voturi)    
    Da. Asa este. (Vineri, 4 martie 2011, 10:47)

    Quipu [utilizator] i-a raspuns lui lungu bogdan

    Ne vine la indemana sa dam toleranta pe inversunare. Dar presupun ca suntem in continua evolutie, cu tot accesul la informatie din zilele de azi.
  • +1 (1 vot)    
   Religia mai mult provoaca probleme (Vineri, 4 martie 2011, 12:02)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui Quipu

   Daca e interpretabila atunci nu ar mai trebui considerata asa un text important pentru omenire. Adica poti sa o faci sa spuna orice vrei tu sa spuna.
   Culoarea rosie e destul de bine definita in fizica. Nu conteaza ce vezi tu in cap, conteaza ca ea are ca si caracteristica o anumita lungime de unda, fiind irelevant cat de precis este senzorul optic din capul tau si cum proceseaza creierul informatia care vine de la acesta.
 • +2 (6 voturi)    
  Acest papa bate campii..... (Joi, 3 martie 2011, 22:10)

  Liviu [anonim]

  In ziua de rusalii Apostolul Petru se adreseaza unei mari multimi de evrei afirmand cu curaj, ca ei evreii l-au omorat pe Domnul Slavei, Isus, dandu-l in mainile romanilor pt. a fi rastignit. Un numar impresionant de evrei prezenti acolo(aproape 3000)- si in acea multime sunt sigur n-au fost cei din elita preoteasca!- s-au simtit vinovati de moartea lui Isus si au intrebat pe apostolii prezenti acolo...,fratilor ce sa facem?...,(de citit intreg cap2 din Faptele Apostolilor)
  Asta nu inseamna, nici pe departe, ca noi crestinii sa fim antisemiti, dimpotriva sa luam in serios avertizarea pe care ne-o face Dumnezeu, atunci cand zice lui Avraam si lui Iacov.......,voi blestema pe cine te va blestema si voi binecuvanta pe cine te va binecuvanta...,
 • +3 (5 voturi)    
  mai oameni buni (Joi, 3 martie 2011, 22:11)

  dica [anonim]

  noi cu totii il rastignim si il omorim prin pacatele noastre zilnic.
 • +5 (5 voturi)    
  Am si eu un drept? (Vineri, 4 martie 2011, 2:26)

  Nae [anonim]

  Nu imi plac bananele.
  E posibil sa am dreptul meu sa nu imi placa evreii fara sa fiu numit antisemit?
  Nu imi plac.Nu sunt de acord cu ce a facut Hitler,nu am nimic cu cineva personal,dar din mai multe motive nu imi plac.
  Dreptul meu.
  • -4 (4 voturi)    
   mhm (Vineri, 4 martie 2011, 5:14)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui Nae

   Daca ai avea si un motiv logic pentru care ai face asemenea generalizari, probabil ca nu te-ar numi nimeni antisemit.
   A, pardon, sa generalizezi e, in sine, e o dovada de prostie crasa... Asa se si explica de ce nu ti-ai expus motivele. Nu suporta gandirea critica.
 • +1 (3 voturi)    
  felicitari papei (Vineri, 4 martie 2011, 11:37)

  nenea [anonim]

  suntem prea mici ca sa decidem noi daca EXISTA un vinovat. este un pas in fata. Reactia lui Netanyahu este una pe masura. Insusi Isus a spus: "Iarta-i Doamne caci nu stiu ce fac" si nu s-a referit la evrei...s-a referit la toti oamenii.
 • 0 (0 voturi)    
  ROI (Vineri, 4 martie 2011, 17:55)

  Dapyx [anonim]

  Return Of Investment

  Pai daca'i asa dom' Netanyahu de ce germanii din zilele noastre au platit despagubiri pt Holocaust, ca doar nu ei au fost vinovati, sau francezii si alti?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by