Procurorul Tribunalului Penal International Luis Moreno-Ocampo a anuntat joi deschiderea unei anchete pentru crime impotriva umanitatii in Libia care il vizeaza pe colonelul Muammar Gaddafi, fii sai si mai multi inalti responsabili libieni, relateaza AFP.

"Dorim sa va anuntam ca in 3 martie 2011 biroul procurorului a decis sa deschida o ancheta pentru crime care ar fi fost comise impotriva umanitatii in Libia incepand cu 15 februarie", a declarat Moreno-Ocampo, intr-o conferinta de presa sustinuta la Haga.

"Am identificat anumite persoane care exercita o autoritate de facto, care au o autoritate asupra fortelor de securitate care ar fi comis crimele", a continuat procurorul.

"Este vorba despre Muammar Gaddafi, de cercul sau de apropiati inclusiv fii sai, care detin puterea de facto", a precizat el.

"Dar am identificat si indivizi care au o autoritate formala" si care "ar putea fi acuzati", a continuat magistratul argentinian.

Este vorba, a precizat el, de "ministrul Afacerilor externe, de seful serviciilor de securitate a informatiilor militare, de seful securitatii personale a lui Gaddafi si de seful organizatiei de securitate interna".

El a precizat ca se asteapta ca mandatele de arestare sa fie emise de judecatorii TPI "in cateva luni".

Consiliul de Securitate al ONU a sesizat sambata, printr-o rezolutie, TPI asupra situatiei din Libia, apreciind ca "atacurile sistematice" impotriva populatiei civile din aceasta tara "pot fi asimilate cu crimele impotriva umanitatii".

TPI este primul tribunal insarcinat permanent cu urmarirea autorilor crimelor de razboi, impotriva umanitatii sau genocid comise dupa 2002.

Este a doua oara in istoria TPI cand biroul procurorului este sesizat direct de Consiliul de Securitate al ONU.

Prima oara s-a intamplat in 2005, cand TPI a fost sesizat asupra situatiei din Darfour, actiunea soldandu-se cu emiterea de mandate de arestare impotriva presedintelui sudanez Omar el-Bechir pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid.