Soldatul american Bradley Manning incarcerat pentru ca a furnizat site-ului WikiLeaks mii de documente americane secrete, a fost inculpat miercuri de justitia militara pentru 22 de noi capete de acuzare.

Printre acestea figureaza si "intelegerea cu dusmanul", a anuntat Pentagonul, citat de AFP. Cu acest capat de acuzare, Manning este pasibil de pedeapsa cu moartea, insa procurorii au decis sa nu ceara aceasta pedeapsa, a precizat John Haberland, purtator de cuvant al instantei militare din regiunea Washington.

El a adaugat ca soldatul, in varsta de 23 de ani, risca sa fie inchis pe viata.Principalul suspect in acest caz Bradley Manning, fost analist de informatii secrete in Irak, a fost deja inculpat pentru 12 capete de acuzare si este inchis din luna iulie intr-o inchisoare militara din Virginia.

El este suspectat ca a furnizat Wikileaks, care mai apoi le-a facut publice, documente militare americane despre razboaiele din Irak si Afganistan si mii de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.

Tanarul face acum obiectul unor evaluari psihologice si psihiatrice, la cererea avocatilor sai, proceduri care au intarziat inceperea audierilor preliminare in cadrul procesului.

Avocatul sau, David Coombs, scrie pe site-ul de internet dedicat soldatului ca nu a fost surprins de aceste noi capete de acuzare, dar spune ca doar un juriu militar poate determina care capete de acuzare vor fi prezentate in fata Curtii martiale.