Starea de confuzie si tensiune se mentine in Libia. Agentia ONU pentru Refugiati a anuntat ca peste 75.000 de persoane au fugit in ultimele noua zile din aceasta tara, iar alti 40.000 de oameni asteapta sa treaca granita. Natiunile Unite au lansat un apel de urgenta comunitatii internationale pentru o evacuare umanitara masiva si cer tarilor "donatoare" sa trimita avioane si vase, pentru a sustine evacuarea.

Refugiatii sunt adapostiti in tabere, insa au putina hrana si apa - relateaza agentiile internationale de presa. "Avem nevoie de actiuni concrete pentru a oferi asistenta umanitara si medicala. Timpul este crucial, mii de vieti se afla in pericol" - a declarat secretarul-general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates a declarat ca nu exista un acord al NATO pentru folosirea fortei, adaugand ca recenta rezolutie a ONU asupra Libiei nu a autorizat actiunea militara. Statele Unite si-au deplasat nave de razboi mai aproape de coastele Libiei de teama ca violentele din aceasta tara s-ar putea transforma intr-un razboi civil.

Intre timp, Senatul american a votat o rezolutie simbolica, in care cere demisia lui Muammar Gaddafi. Totodata, senatorii americani solicita comunitatii internationale sa ia in calcul restaurarea unei zone de excludere aeriana deasupra Libiei.

Pe de alta parte, un diplomat libian acreditat la ONU a precizat, marti, ca guvernul de tranzitie format de opozitia libiana isi va incepe activitatea in Libia, chiar daca Muammar Kadhafi refuza sa cedeze puterea si controleaza in continuare capitala Tripoli. El a atras atentia ca este posibil ca regimul lui Kadhafi ar putea fi inlaturat de la putere abia peste cateva saptamani - informeaza France Presse.