Adunarea Generala a Natiunilor Unite a suspendat Libia din Consiliul ONU pentru drepturile omului, invocand folosirea fortei de catre regimul lui Muammar Gaddafi impotriva demonstrantilor care cereau plecarea sa din fruntea tarii. Agentiile internationale de presa relateaza ca Adunarea Generala (formata din 192 de membri) a decis sa suspende Libia prin consens, fara vot, dupa ce secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut o "masura decisiva" impotriva lui Gaddafi.

De altfel, la sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul pentru drepturile omului a cerut in timpul unei sesiuni extraordinare desfasurate la Geneva suspendarea Libiei, acest lucru reprezentand o premiera istorica. Aceasta solicitare a avut nevoie de o decizie a Adunarii Generale pentru a fi efectiva. In timpul dezbaterii, nimeni nu a luat cuvantul in numele regimului libian.

In acelasi timp, Consiliul de Securitate al ONU a impus deja sanctiuni regimului Gaddafi si a cerut Curtii Penale Internationale sa investigheze posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe liderul libian pentru crime impotriva umanitatii. Printre sanctiunile adoptate de cele 15 state membre figureaza in special un embargo asupra vanzarii de arme si materiale conexe catre Libia si o interdictie de a calatori pe teritoriul statelor membre, care vizeaza 16 persoane, intre care Muammar Kadhafi, sapte fii ai sai si fiica sa, precum si persoane care au legaturi apropiate cu regimul.

Libia era unul dintre membri marcanti ai Consiliului pentru Drepturile Omului, organism al Natiunilor Unite in care sunt alesi sa faca parte 47 de membri.

Intre timp, membrii conducerii fortelor armate americane, citati de AFP, au anuntat ca NATO nu a ajuns la un consens privind o interventie militara in Libia, iar impunerea unei zone de interdictie aeriana ar fi "extraordinar de complicata".