O nava de razboi americana, cu sute de militari la bord, se indreapta marti catre Libia, potrivit unor oficiali americani din cadrul apararii, transmite AFP. Manevra are loc in intr-un moment in care occidentalii incearca sa puna si mai multa presiune asupra liderului lilbian Muammar Gaddafi, care refuza sa renunte la putere.

Nava americana USS Kearsarge (LHD-3)Foto: www.kearsarge.navy.mil

Nava de asalt amfibiu USS Kearsarge, insotita de alte doua vapoare, urmeaza sa intre in Canalul Suez in curand, venind din Marea Rosie, au declarat sub anonimat doi oficiali americani.

"Cu siguranta ne deplasam elementele militare pentru a le apropia de Libia", a spus unul dintre acestia.

Grupul operatiunilor amfibie ale Kearsarge, ce cuprinde circa 800 de marinari, o flota de elicoptere si instalatii medicale, poate asigura sustinerea operatiunilor umanitare dar si militare.

"O nava ca Kearsarge poate efectua numeroase tipuri de misiuni", a adaugat oficialul citat.

Liderii militari americani pregatesc o lista cu optiuni ce vor fi propuse presedintelui Barack Obama si poarta totodata discutii cu omologii lor europeni, dar probabilitatea unei interventii militare ramane inca incerta.

"Cred ca optiunile merg de la o demonstratie de forta pana la ceva cu o implicare mai mare", a mai spus oficialul, care a adaugat ca "presedintele Obama nu a luat nicio decizie privind folosirea armatei".

UPDATE - Casa Alba a transmis ca navele sunt reamplasate cu scopul de a sustine eventuale actiuni umanitare, dar a subliniat ca "nu exclude nicio alta optiune", un limbaj diplomatic ce semnaleaza faptul ca actiunea militara ramane o posibilitate, scrie Reuters.

UPDATE 2 - Doua nave de razboi americane - USS Kearsarge si USS Ponce - vor trece, miercuri dimineata, in jurul orei 03.30 GMT (05.30 ora Romaniei), prin Canalul Suez (situat in Egipt), catre Marea Mediterana, a anuntat marti seara un oficial egiptean, potrivit Reuters.

O alta nava de razboi americana, distrugatorul USS Barry, a trecut deja prin Canalul Suez luni si se afla acum in sud-vestul Marii Mediterane.

De asemenea, portavionul american USS Enterprise - ce transporta avioane de vanatoare capabile sa impuna o zona de interdictie aeriana in caz de necesitate, ar putea fi chemat pentru intariri. Acesta se afla in prezent in nordul Marii Rosii, potrivit site-ului Marinei americane.