Sub presiunea strazii, Ben Ali a fugit din Tunisia iar Hosni Mubarak s-a retras la Sharm el-Sheik. In conditiile in care regimul lui Muammar Gaddafi se cutremura tot mai mult, jurnalistii elvetieni de la 20 minutes online s-au intrebat unde s-ar duce colonelul daca ar opta pentru expatriere si au studiat ce alegeri au facut alti dictatori inaintea lui.

Ben Ali, presedintele tunisian demis, este tratat intr-o statiune de lux in Arabia Saudita. Si totusi, potrivit RTL, ar putea parasi in scurt timp aceasta tara, in conditiile in care sotia sa se plange de lipsa drepturilor pentru femei in regat.

Care ar putea fi urmatoarea sa destinatie? Quebec, unde Ben Ali poseda o "cabana", in valoare de 2,5 milioane de franci elvetieni.

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak nu are dreptul sa plece din tara, exilandu-se in statiunea balneara Sharm el-Sheikh.

Cele mai bune destinatii

Idi Amin Dada a ajuns la 135 kg in Arabia Saudita

Regatul din peninsula Arabica are grija de fostii dictatori. Inaintea lui Ben Ali, tara il gazduise in 1979 pe Idi Amin Dada, fostul despot ugandez. "Macelarul din Africa" a primit o renta de 2.000 de franci si se pare ca nu era foarte prost hranit, din moment ce ajunsese la 135 de kilograme. Aici a si murit, in liniste si ... obez.

Honecker a murit in Chile

Secretar general al comitetului central din Germania de Est, Erich Honecker a plecat in Rusia in 1990 dupa care s-a indreptat spre Chile. Aici a si murit, doi ani mai tarziu. Vaduva sa, care traieste inca in Santiago, spune ca au mai inaintat oferte de azil Coreea de Nord si Siria.

Calmul marocan l-a atras pe Mobutu

Dupa 32 de ani de domnie megalomana in Zair (Republica democrata Congo), generalul Mobutu a fost detronat de succesorul sau, Laurent-Desire Kabila. Desi "Leopardul din Kinshasa" putea alege Elvetia, unde detine o casa la Savigny, a preferat o retragere linistita in Maroc, unde nu trebuie sa dea socoteala pentru faptele sale.

Destinatii de evitat

Pol Pot a ales jungla thailandeza

Liderul Khmerilor rosii, care a condus in teroare Cambogia, in anii '70, s-a refugiat in jungla thailandeza, in momentul in care regimul sau s-a prabusit. A fost arestat cativa ani mai tarziu si condamnat la regim fortat, decedand in 1998, in conditii suspecte.

Nigeria l-a trimis pe Taylor in fata Tribunalului penal

In ciuda milioanelor cheltuite pentru a-si spala imaginea, fostul dictator liberian Charles Ghankay Taylor a fost nevoit sa fuga si a ales Nigeria, in 2003. Aici a trait trei ani dupa care s-a trezit arestat, pentru a fi adus in fata Tribunalului special pentru Sierra Leone, sub acuzatia de crime impotriva umanitatii.

Arestarea lui Taylor s-a datorat alegerii unui nou presedinte, care dorea sa stabilizeze tara. Regimurile cu alternanta politica trebuie deci evitate de toti dictatorii in exil, noteaza ziaristii francezi.

Anglia, falsul plan bun al lui Pinochet

In ciuda farmecului de necontestat, Londra nu poate fi recomandata ca destinatie de exil. Generalul Augusto Pinochet s-a refugiat in Marea Britanie in 1998, unde a fost arestat pentru a fi judecat pentru mai multe capete de acuzare. Considerat prea bolnav pentru a supravietui unui proces, el a fost trimis in Chile. Cand a ajuns pe aeroportul din Santiago, generalul s-a ridicat din fotoliu pentru a saluta multimea.