Oponentii de liderul libian Muammar Gaddafi au respins luni un atac al fortelor pro-guvernamentale in apropierea orasului Misrata. Un avion militar a fost doborat, potrivit unui martor, citat de Reuters.

Misrata este situata la 200 km (125 mile) est de capitala libiana. "O aeronava a fost doborata in aceasta dimineata in timp ce ataca postul local de radio. Protestatarii au capturat echipajul", a declarat martorul.

"Lupta pentru controlul bazei aeriene militare (langa Misrata) a inceput noaptea trecuta si este inca in desfasurare. Fortele care il sustin pe Gaddafi detin controlul asupra unei parti mici a bazei. Protestatarii detin controlul asupra unei mari parti din aceasta baza in care se gaseste munitie..."

"Misrata este inca sub controlul protestatarilor", a mai spus martorul.

Franta a solicitat Uniunii Europene sa organizeze un summit pentru discutarea unei strategii comune privind criza din Libia si consecintelor acesteia. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a facut aceste afirmatii in timpul unei interventii televizate. De altfel, seful statului francez a reiterat aceasta idee in timpul vizitei pe care a facut-o, vineri, in Turcia. Sarkozy a vorbit despre necesitatea convocarii unui Consiliu European dedicat revolutiilor arabe si viitorului relatiilor dintre Europa si tarile din Orientul Mijlociu.

Totodata, presedintele francez a avertizat asupra riscurilor de derapaj in tarile arabe, dupa ce situatia din Libia s-a degradat semnificativ. El a atras atentia ca manifestatiile pot "sa degenereze in violente si sa duca la instaurarea de dictaturi si mai rele decat cele dinainte. Stim care pot fi consecintele unor astfel de tragedii asupra fluxurilor migratorii incontrolabile si a terorismului", a adaugat Sarkozy.

Confruntarile dintre opozitie si putere au continuat la acest sfarsit de saptamana in Libia, unde determinarea protestatarilor de a-l alunga de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi s-a intetit, in ciuda faptului ca acesta controleaza in continuare capitala Tripoli.

UE impune embargo privind vanzarea armelor catre Libia

Guvernele europene au aprobat luni un pachet de sanctiuni impotriva liderului libian Muammar Gaddafi si a guvernului sau, inclusiv un embargo asupra armelor si interdictii de calatorie.

Statele membre UE au afirmat ca vor ingheta bunurile luiGaddafi, ale familiei sale si ale intregului guvern, si interzicerea vanzarii de substante, cum ar fi gaze lacrimogene si echipamente folosite pentru reprimarea revoltelor, care ar putea fi folosite impotriva demonstrantilor.

Decizia, luata la o reuniune a ministrilor UE de la Bruxelles, a fost devansata pentru a se asigura ca masurile sunt puse in aplicare cat mai curand posibil, au declarat diplomatii europeni.

Update: Aproximativ 400 de protestatari au scandat sloganuri impotriva regimului Gaddafi in capitala Libiei iar fortele de securitate au tras mai multe focuri in aer, relateaza Reuters.