Presedintele american Barack Obama a declarat sambata ca liderul libian Muammar Gaddafi trebuie "sa plece imediat" deoarece si-a pierdut legitimitatea pentru a ramane la putere, se arata intr-un comunicat al Casei Albe, citat de AFP.

"Presedintele a declarat ca atunci cand singurul mijloc pentru ca un lider sa ramana in continuare la putere este violenta impotriva propriului sau popor, el si-a pierdut legitimitatea de a guverna si trebuie sa faca ceea ce trebuie facut pentru tara sa, respectiv sa plece imediat", se arata in comunicatul citat.

Barack Obama a facut aceste afirmatii - cele mai directe pana in prezent la adresa colonelului Gaddafi - in cursul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel.

Obama si Merkel au "discutat despre mijloacele eficiente si potrivite pentru comunitatea internationala de a raspunde acestei crize", potrivit sursei citate.

Barack Obama a impus vineri sanctiuni impotriva liderului libian si a fiilor sai, in urma represiunii sangeroase a manifestatiilor ostile puterii.