​Ministrul german al Apararii, acuzat de plagiat, a renuntat definitiv la titlul de doctor, transmite BBC. Karl-Theodor zu Guttenberg a recunoscut ca a facut "greseli serioase" in aceasta chestiune. Scandalul plagiatului a izbucnit miercurea trecuta in cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ). Un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, afirma ca in mai multe locuri teza lui Guttenberg este "un plagiat indraznet" si "o smecherie".

Karl-Theodor zu GuttenbergFoto: Reuters

Saptamana trecuta, Karl-Theodor zu Guttenberg anuntase ca renunta "temporar" la titlu de doctor, insa nu va abandona functia de ministru.

Conducerea Universitatii din Bayreuth a afirmat marti ca ministrul a solicitat ca titlul de doctor in drept sa-i fie retras definitiv. Guttenberg a recunoscut ca a facut "greseli serioase", care, desi n-au fost intentionate, "nu sunt conforme cu codul etic al stiintei".

Oficialul german a declarat ca renuntarea la titlul de doctor a fost o decizie "dificila", mai ales ca a lucrat sase sau sapte ani pentru a-l obtine.

Scandalul plagiatului a izbucnit miercurea trecuta in cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ). Un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, afirma ca in mai multe locuri teza lui Guttenberg este "un plagiat indraznet" si "o smecherie".

De la acel moment, mai multi ziaristi au anchetat subiectul si saptamanalul Der Spiegel a gasit zeci de pagini care par direct "imprumutate" din diverse publicatii, fara a se cita nicio sursa.

Profesoara universitara de Stiinte politice care este autorul paginilor identificate de SZ, Barbara Zehnpfennnig, a cerut joi ca ministrului sa-i fie retras titlul de doctor. "Sunt stupefiata ca cineva poate face ceva atat de flagrant", a comentat ea.

Tanarul ministru de 39 de ani, care este prezentat uneori drept posibilul succesor al Angelei Merkel, a negat vehement acuzatiile.