Un puternic seism produs in Noua Zeelanda s-a soldat cu numerosi morti si raniti, dar si cu importante pagube materiale. Seismul a avut o magnitudine de 6,3 grade pe scara Richter si s-a produs la numai 4 km adancime - anunta Institutul american de geofizica, preluat de France Presse.

Cutremur in Noua ZeelandaFoto: Captura Youtube.com

UPDATE ora 09:00: Potrivit unui bilant provizoriu, 65 de persoane si-au pierdut viata, iar alte cateva sute au fost ranite.

UPDATE ora 11:45: Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca nu are informatii ca vreun roman din Noua Zeelanda sa fi fost victima a cutremurului, potrivit Mediafax.

Institutul Geologic al SUA (USGS) a precizat ca seismul s-a produs la ora locala 12:51 PM, la o adancime de 5 km.

Cutremurul a avut loc in apropiere de Cristchurch si la 305 km de Wellington.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, numeroase cladiri au fost daramate. Mai multi martori sustin ca ar putea fi vorba de sute de morti. Televiziunile locale au difuzat imagini cu cladiri distruse, strazi avariate si oameni ingroziti. "Seismul s-a produs intr-un moment al zilei cand orasul este plin de lume, cu oameni la locul de munca si copii la scoala", a declarat prim-ministrul neo-zeelandez John Key, cu cateva minute inainte de anuntarea deceselor de catre politie.

In orasul Christchurch a fost decretata stare de urgenta. " Este o zi neagra pentru acest oras profund zdruncinat" - a precizat primarul orasului, intr-o declaratie difuzata la radio.

Agentia France Presse aminteste ca localitatea Christchurch (cu o populatie de 340.000 de locuitori) a mai fost zguduita, in toamna, de un seism de magnitudine 7. Cutremurul s-a soldat atunci cu pagube, insa nimeni nu si-a pierdut viata.

Cel mai distrugator cutremur din regiune s-a produs in 1931, cand un seism care a avut loc in Hawke's Bay a ucis 256 de persoane.