Lumea araba continua sa fie zguduita de revolte, unde regimurile autoritare aflate la putere de zeci de ani reprima, uneori sangeros, valul de contestare sociala si politica fara precedent, inspirat de revoltele care au demis presedintii din Tunisia si Egipt, relateaza AFP.

LIBIA: Bilantul victimelor continua sa creasca, depasind luni dimineata cifra de 230 de morti, potrivit Human Rights Watch, in conditiile in care Seif Al-Islam, fiul colonelului Mouammar Gadhafi, spune ca tara se afla in pragul unui razboi civil.

Potrivit martorilor oculari, sediul unei televiziuni si al unui radio public au fost devastate. Posturi de politie si "Sala poporului", o cladire guvernamentala importanta din centrul capitalei, au fost incendiate.

Mai multi diplomati libieni si-au dat demisia in semn de protest fata de raspunsul violent al autoritatilor la adresa manifestantilor, potrivit BBC.

Ambasadorul din India a declarat ca impotriva cetatenilor au fost pusi sa actioneze mercenari straini. In Cairo, ambasadorul Libiei in Liga Araba, Abdel Moneim al-Honi, a spus jurnalistilor ca se alatura revolutiei. Si ambasadorul din Beijing a demisionat.

YEMEN: Presedintele Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 23 de ani, a afirmat luni ca nu va pleca de la putere decat "pe calea urnelor", in timp ce mii de oameni protesteaza la Sanaa. Un tanar a fost ucis in cursul diminetii la Aden.

Intre timp, ulemanii din Yemen au interzis orice folosire a fortei impotriva manifestantilor. Ulemanii, suniti si zaiditi, bransa a siitilor preponderenta in nordul tarii, au publicat un comunicat in urma unei reuniuni extraordinare sub egida influentului sef islamist Abdelmajid Zendani, banuit de Washington ca sustine terorismul.

"Orice agresiune impotriva manifestantilor este o crima", a afirmat ulemanii, interzicand in acelasi timp "uciderea membrilor fortelor de securitate".

BAHREIN: Opozantul siit Hassan Machaimaa, aflat in exil si judecat in contumacie pentru terorism, a anuntat ca se va intoarce marti la Manama, unde mii de oameni continua sa blocheze Piata Perlei pentru a cere schimbarea regimului.

IRAK: Un adolescent a fost ucis ai alti 48 raiti duminica seara, in cadrul ciocnirilor dintre manifestanti si fortele de ordine la Suleimaniyeh, al doilea oras ca marime din Kurdistanul irakian, teatru al unor incidente sangeroase de cinci zile.

SUDAN: Presedintele Omar el-Bechir nu va incerca sa obtina un nou mandat la urmatoarele alegeri prezidentiale, a anuntat luni un oficial al Partidului National al Congresului (NCP, aflat la putere), afirmand insa ca aceasta decizie nu are nicio legatura cu valul de proteste care a cuprins lumea araba.

MAROC: Mii de marocani au manifestat duminica in numeroase orase din tara, pentru a cere reforme politice care sa limiteze puterile regelui.

TUNISIA: Autoritatile au cerut duminica Ryadului extradarea presedintelui demis Zine El Abidine Ben Ali, acuzat de implicare in "mai multe crime grave", solicitand informatii legate de starea sa de sanatate si de "eventualul sau deces". Mii de tunisieni au manifestat pentru a cere demisia guvernului de tranzitie dupa o noua saptamana de instabilitate.

IRAN: Un impozant dispozitiv de politie a impiedicat orice protest antiguvernamental semnificativ la Teheran. Site-urile opozitiei au reclamat mai multe ciocniri intre politie si manifestanti. Puterea a anuntat ca l-a arestat pentru scurt timp pe fiul fostului presedinte Rafsandjani, aflat printre manifestanti.

EGIPT: Bancile s-au redeschis si muncitorii de la Misr Filature si Tissage, cea mai mare uzina din tara, au reluat munca duminica, in timp ce militarii insarcinati cu conducerea tarii s-au aratat mai putin toleranti in ultimele zile in fata tulburarilor sociale.