Politistii din China au intervenit in forta duminica in Beijing si Shanghai, dispersand rapid cele cateva zeci de persoane stranse pentru "protestele" anuntate de un apel online, transmite BBC. Interventia fortelor de ordine a fost facuta dupa ce un anunt raspandit cu o zi inainte pe Internet le cerea oamenilor sa se adune duminica in mai multe orase pentru "o revolutie a iasomiei", nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului a presedintelui tunisian.

Un barbat, arestat la ShanghaiFoto: Agerpres

Sursa apelului nu este cunoscuta, insa sambata autoritatile s-au grabit sa opreasca raspandirea lui in mediul online. Cautarile pentru cuvantul "iasomie" au fost blocate pe mai multe pagini de internet din China, iar Boxun.com, pagina electronica unde mesajul a aparut prima data, a anuntat ca este tinta unui atac informatic si nu a mai putut fi accesata.

MSNBC scria sambata, citand un material AP, ca activistii chinezi pareau sa nu cunoasca nici ei sursa apelului la organizarea de proteste in 13 orase. Mesajul le cerea oamenilor sa strige: "Vrem mancare, vrem locuri de munca, vrem case, vrem obiectivitate".

Mai multi activisti chinezi au fost retinuti de autoritati sambata, in timp ce trei persoane au fost arestate duminica in Shanghai. Corepondentul BBC a precizat insa ca cei trei barbati arestati nu au strigat sloganuri politice si nu se stie care este motivul pentru care au fost retinuti de autoritati.

Apelul la proteste de masa nu a gasit insa raspuns in randul chinezilor, a scris BBC. La Shanghai si in Beijing, cei stransi la locurile planificate pentru manifestatii pareau sa fie doar ziaristi si chinezi surprinsi de prezenta masiva a fortelor de securitate. Politistii din cele doua orase au dispersat rapid cele cateva zeci de persoane stranse in zonele comerciale aglomerate din centru.

BBC precizeaza ca nu exista informatii despre posibile proteste in celelalte 11 orase unde oamenii erau chemati sa demonstreze.

Apelul la o "revolutie a iasomiei" a venit in contextul in care presedintele Hu Jintao le-a spus sambata liderilor chinezi sa "rezolve problemele majore care ar putea dauna armoniei si stabilitatii societatii".

Potrivit AP, Partidul Comunist din China este marcat de amenintarea revoltelor populare, din cauza cresterii preturilor la alimente si case, dar si a altor probleme sociale.