Doua nave de razboi iraniene vor trece luni din Marea Rosie in Marea Mediterana, prin Canalul Suez, potrivit Reuters, care citeaza o informatie furnizata duminica de oficiali egipteni. Anterior, televiziunea de stat de la Teheran anuntase ca vapoarele au trecut deja canalul si se indreapta spre Siria. Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a avertizat miercuri, citat de ynetnews.com, ca prezenta navelor iraniene este "o provocare care dovedeste ca tupeul si increderea de sine a Iranului cresc de la o zi la alta", iar Israelul "va actiona impotriva lor".

Sky News a precizat ca va fi pentru prima data din 1979 cand nave de razboi iraniene traverseaza Canalul Suez.

Televiziunea iraniana Al Alam a anuntat duminica dimineata ca navele trecusera deja prin Canalul Suez si se indreapta spre Siria. Oficiali egipteni au precizat insa, citati de Reuters, ca fregata si vasul de aprovizionare vor incepe traversarea luni dimineata.

Duminica, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus in sedinta de guvern ca Israelul urmareste "cu gravitate" actiunea iraniana, considerand ca Teheranul incearca sa-si sporeasca influenta in regiune.

Vineri, Egiptul a aprobat trecerea navelor de razboi iraniene prin Canalul Suez, autoritatile de la Cairo indicand ca nu au "niciun temei legal" sa nu permita accesul celor doua vapoare. Potrivit solicitarii formulate de Iran, navele transporta echipament militar sau material nuclear ori chimic.

IsraelNationalNews.com a precizat ca Iranul a anuntat recent ca intentioneaza sa desfasoare nave de razboi langa Israel, urmand ca vapoarele sa ramana intr-un port sirian timp de un an. Agentia semi-oficiala Fars a relatat la 26 ianuarie ca marinarii iranieni vor participa la o misiune cu durata de un an in Marea Mediterana.

Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri, citat de ynetnews.com, ca "Israelul nu poate ignora aceste provocari", avertizand ca "ar putea actiona impotriva lor". Lieberman a adaugat ca prezenta navelor iraniene este "o provocare care dovedeste ca tupeul si increderea de sine a Iranului cresc de la o zi la alta". Seful diplomatiei israeliene a precizat ca, "spre regretul lui, comunitatea internationala nu arata promptitudine pentru a confrunta provocarile iraniene recurente".

Potrivit UPI.com, oficiali din domeniul serviciilor de informatii sunt de parere ca vasele de razboi iraniene ar putea fi implicate in livrari de arme pentru gruparile islamiste radicale din Yemen. Publicatia Haaretz a relatat ca israelienii urmaresc atent deplasarea cele doua nave, "desi nu cred ca vapoarele iraniene au intentii ostile fata de Israel".

Canalul Suez este o artera comerciala cruciala, legand Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

Israelul si SUA au afirmat in repetate randuri ca nu exclud nicio varianta pentru a elimina programul nuclear al Iranului, despre care sustin ca are o componenta militara. Teheranul declara insa ca urmareste doar obiective pasnice.