Locuitorii din Helsinki s-au declarat "surprinsi" ca tigani proveniti din Romania cersesc pe strazile capitalei finlandeze desi temperaturile au scazut sub -20 de grade Celsius, relateaza pagina electronica yle.fi. Helsingin Diakonissalaitos, un institut al diocezei din Helsinki, a estimat ca, in acest moment, sunt 30-50 de cersetori tigani din Romania pe strazile din capitala Finlandei.

Finlandezii au fost surprinsi sa vada cat de multi cercetori se afla pe strada, in ciuda temperaturilor foarte scazute.

Helsingin Diakonissalaitos a anuntat ca, in cel mult o luna, va deschide un centru pentru cersetorii tigani in Sörnäinen, un cartier din capitala. In prezent, cladirea este renovata si amenajata.

Pagina electronica precizeaza ca cersetorii au devenit o prezenta obisnuita pe strazile din Finlanda incepand cu vara anului 2007, dupa sosirea unui val de tigani din Europa de Est. Pana in acel moment, cersetoria nu era un fenomen raspandit in tara nordica.

Un grup de lucru al Ministerului finlandez de Interne a recomandat interzicerea "formelor agresive" ale cersitului. Documentul, care permite totodata daramarea taberelor neautorizate ridicate de tigani, a fost prezentat Parlamentului de la Helsinki la sfarsitul lunii ianuarie.

Propunerea legislativa ar putea deveni lege in aceasta primavara.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, autoritatile din capitala finlandeza Helsinki au anuntat ca au decis sa le ofere cersetorilor tigani bani pentru a se intoarce in tarile lor de origine - in special Romania si Bulgaria. Cei care acceptau oferta urmau sa primeasca bilete de feribot catre Tallinn, iar pentru fiecare autovehicul s-au oferit 300 de euro pentru combustibil. Conditia era ca acestia sa paraseasca teritoriul Finlandei in decurs de doua zile.

In octombrie 2009, mai multe tabere ilegale infiintate de cersetorii tigani romani au fost desfiintate de autoritatile din Helsinki.

Jurnalistii finlandezi notau atunci ca, in ultimii ani, s-a inregistrat un aflux de tigani romani veniti in Finlanda la cersit. Cu toate ca serviciile sociale locale au incercat sa le ofere alternative si sa le monitorizeze sanatatea, autoritatile se tem acum ca bandele criminale din Romania vor ajunge sa conduca retelele de cersetori, asa cum s-a intamplat si in alte tari europene.