Trupele de securitate din Bahrain au deschis focul vineri impotriva protestatarilor stransi in Piata Perlei din capitala Manama, mai multe persoane fiind ranite, a declarat un fost parlamentar siit, citat de Reuters. Incidentele de vineri au venit la doar o zi dupa ce politistii au indepartat prin forta o tabara de corturi ridicata de manifestanti in capitala tarii.

Incidente in BahrainFoto: Agerpres

Jalal Firooz, din coalitia Wefaq, a afirmat ca demonstrantii participau la funeralile unui sustinator al opozitiei, ucis la inceputul acestei saptamani, dupa ce politistii au tras in demonstranti cu gaze lacrimogene.

Manifestantii, care strigau "Nu vom accepta niciodata sa fim umiliti", s-au indreptat spre Piata Perlei, unde se aflau masate mai multe unitati militare. Soldatii au deschis focul impotriva protestatarilor, ranind mai multi dintre acestia.

Politia nu a comentat pe marginea incidentelor de vineri.

Incidentele de vineri vin la o zi dupa ce patru oameni au murit in urma interventiei violente a fortelor de ordine impotriva protestatarilor adunati in Piata Perlei din Manama unde manifestantii, mobilizati de luni, petrecusera noaptea in corturi.

Potrivit martorilor, in noaptea de miercuri spre joi, fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si gloante cu fragmentatie.

Joi, zeci de blindate au fost amplasate in zona pietei si armata a anuntat ca va lua toate masurile pentru a restabili ordinea.

In total, sase manifestanti siiti au fost ucisi in Bahrein de la inceputul miscarii, lansata prin intermediul Facebook pentru a cere reforme politice si sociale. Apelul a fost urmat de numerosi membri ai majoritatii siite care se considera discriminata sistematic in acest mic arhipelag din Golf guvernat de o dinastie sunita.

Bahrainul este un aliat cheie al Statelor Unite, aici aflandu-se cartierul general al Flotei a 5-a americane.