Administratia egipteana a Canalului Suez a dat asigurari joi ca nu a primit nicio cerere pentru autorizatii de trecere inspre Marea Meditarana din partea unor nave iraniene, relateaza AFP. Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a anuntat miercuri ca Iranul va trimite doua nave de razboi prin Canalul Suez catre Siria, gest vazut ca o "provocare".

UPDATE Informatii contradictorii cu privire la planurile Iranului. Un oficial egiptean a declarat ca cele doua nave si-au anulat planurile, in timp ce televiziunea de stat din Iran anunta ca acestea vor traversa Canalul Suez, pentru ca autoritatile egiptene nu vad "nimic in neregula".

Oficialul afirma ca navele se afla in portul Jeddah la Marea Rosie in Arabia Saudita.

Potrivit televiziunii de stat din Iran, autoritatile din Egipt care se ocupa de adminsitrarea Canalului Suez nu s-au impotrivit trecerii acestora.

"Doua nave iraniene de razboi vor traversa Canalul Suez. Sunt pe drum. Oficialii iranieni au intrat in legatura cu oficialii din Cairo pentru a se asigura de traversare," a declarat un oficial iranian pentru televizunea de stat, potrivit Reuters.

Joi dimineata, administratie Canalului a declarat ca nu au primit nicio cerere pentru autorizatie de trecere.

"Nu am primit nicio solicitare pentru trecerea navelor de razboi iraniene. Orice nava militara are nevoie de o autorizatie din partea ministerului apararii si a ministerului de externe. Nu am vazut o astfel de autorizatie. Trebuie sa le am in mana pentru a permite trecerea", a declarat seful de operatiuni la autoritatea Canalului Suez.

IsraelNationalNews.com a precizat ca Iranul a anuntat recent ca intentioneaza sa desfasoare nave de razboi langa Israel, urmand ca vapoarele sa ramana intr-un port sirian timp de un an. Agentia semi-oficiala Fars a relatat la 26 ianuarie ca marinarii iranieni vor participa la o misiune cu durata de un an in Marea Mediterana.

Un inalt oficial israelian a declarat ca "Israelul va sti cum sa rezolve situatia".

SUA au anuntat ca supravegheaza doua nave care traverseaza Marea Rosie, aceleasi mentionate de Israel.

Dacă informaţia israeliană se confirma, va fi pentru prima dată din 1979 când nave de război iraniene traversează Canalul Suez.