Tiraspol: o zi inghetata de februarie, cu cer plumburiu si vant siberian in rafale care te ingheata pana la os. In piata centrala trece cand si cand cate un troleibuz sau o masina, iar cativa oameni zgribuliti asteapta in statie trecerea vreunui maxi-taxi.

Tanc sovietic TiraspolFoto: Petru Clej

La complexul inchinat eroilor razboiului civil din 1992, purtat cu fortele loiale guvernului de la Chisinau, arde flacara vesnica, strajuita de un tanc sovietic - simbol al rezistentei nistrene (sub obladuirea celei de-a XIV-a armate sovietice stationate in zona) impotriva autoritatilor Republicii Moldova.

Peste drum se afla cladirea Sovietului Suprem "parlamentul regiunii" iar in fata ei impozanta statuie de marmura rosie a lui Lenin. La vreo cateva sute de metri este amplasata statuia ecvestra a generalului rus Suvorov, cuceritorul Tiraspolului in 1792, moment inscris cu litere de aur aici, deoarece reprezinta inceputul suveranitatii Imperiului rus asupra acestor meleaguri.

Iar influenta Rusiei este aici colosala, incepand cu posterele care-l arata pe liderul separatist nistrean Igor Smirnov dand mana cu presedintele Rusiei, Dmitrii Medvedev, prezenta portretelor premierului Vladimir Putin - aparent cel mai popular lider aici - si terminand cu faptul ca pe teritoriul regiunii circula o moneda proprie, numita rubla nistreana.

Conducerea politica de aici are chiar in proiect o reforma a constitutiei "Republicii Moldovenesti Nistrene" prin care sa se introduca functia de prim ministru, in scopul alinierii cu institutiile politice din Rusia.

De altfel, apropierea de Rusia, consfintita si printr-un referendum in 2006 in care aporape 95% din populatie se pronunta in favoarea unei asocieri cu Federatia Rusa, constituie si unul dintre principalele obstacole in calea reluarii negocierilor cu Chisinaul, asa-numitul format "5 + 2"care se desfasoara sub egida Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite, Uniunii Europene si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Iar trecerea timpului face tot mai dificila solutionarea acestui conflict inghetat, dupa cum mi-a spus Valerian Tulgara, presedintele Uniunii Moldovenilor, fost deputat in Sovietul Suprem de la Tiraspol.

Sub portretul liderului nistrean Igor Smirnov, Valerian Tulgara ofera versiunea oficiala
Sub portretul liderului nistrean Igor Smirnov, Valerian Tulgara ofera versiunea oficiala

"Douazeci de ani este o perioada foarte lunga.

Chisinaul are toate sansele sa se integreze in Europa. Iar daca cineva doreste sa uneasca Moldova cu Nistrenia (termenul folosit aici in limba ¬moldoveneasca¬ pentru Transnistria - N.R.), asta e o prostie mare. Perspectiva reunirii va genera un sir de probleme pe inca 20 de ani", spune Valerian Tulgara, care considera ca separarea cat mai grabnica va fi benefica atat pentru Chisinau, cat si pentru Tiraspol.

Liderul Uniunii Moldovenilor nu-si ascunde nostalgia pentru URSS si ca ar dori ca autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana (RMN) sa se alature unei uniuni reformate, alaturi de Rusia, Belarus, Kazahstan si poate Ucraina. El este constient ca nimeni nu a recunoscut RMN, nici macar Federatia Rusa, dar este increzator intr-un viitor nistrean alaturi de Moscova.

Discursul lui Valerian Tulgara poate fi auzit la mai toti liderii politici si chiar la activisti ai societatii civile din Transnistria: consensul este ca nu mai exista cale de intoarecere intr-o Moldova unitara, poate chiar nici intr-o confederatie, asa cum propunea Tiraspolul in urma cu vreo 15 ani.

Rusia sau Europa?

Deputatul Dmitrii Soin, lider al miscarii Proriv (Realizare) si fost ofiter in serviciile de securitate din Transnistria, este unul dintre putinii opozanti ai regimului de la Tiraspol. Desi miscarea Proriv este clar opusa reintegrarii regiunii nistrene in Republica Moldova, deputatul Soin, care este presedintele Comitetului de Afaceri Externe al Sovietului Suprem de la Tiraspol, are un punct de vedere oaerecum surprinzator.

"In primul rand, trebuie imbunatatita calitatea societatii civile pe ambele maluri ale Nistrului, ceea ce va duce la o ameliorare a politicii in aceste locuri. In al doilea rand, eu pledez pentru un model european ca sa poata fi aplicat rezolvarii acestui conflict inghetat," spune deputatul Soin. El nu vede nicio contradictie intre principiile europene si dorinta populatiei de aici de a se apropia tot mai mult de Rusia.

"Spre deosebire de alti politicieni de aici, eu urmaresc cu mare atentie ce se vorbeste la nivelul presedintelui Federatiei Ruse si a prim-ministrului acestei tari. Chiar ei, prin reformele introduse in Federatia Rusa, manifesta o anumita apropiere fata de acele valori si standarde europene prin politica pe care o promoveaza. Sa fii cu Rusia nu inseamna sa fii impotriva Uniunii Europene," adauga deputatul nistrean, contrazicandu-l net pe Valerian Tulgara.

Medvedev si Smirnov - expresia influentei covarsitoare a Rusiei in Transnistria
Medvedev si Smirnov - expresia influentei covarsitoare a Rusiei in Transnistria

"Politica e un fenomen mereu in dezvoltare, si daca democratia europeana are cateva sute de ani, atunci modelul rusesc de democratie are cateva zeci de ani.

Rusia nu poate sa treaca imediat la standardele democratiei europene. Important e ca miscarea in acea directie are loc," explica el diferenta de optica din UE fata de cea din Rusia cu privire la democratie.

"Noi geopolitic suntem orientati spre Rusia, prin urmare, ca sa ne armonizam, trebuie sa facem reforme la fel ca si cele din Rusia (modernizarea si democratizarea institutiilor noastre), prin urmare vom fi si noi mai aproape de UE.

Situatia din regiune se va schimba radical in perspectiva apropiata," conchide Dmitrii Soin, dar nu cred ca sunt prea multi aici care-i impartasesc optimismul.

In Transnistria este foarte greu sa afli ce cred cu adevarat oamenii, pentru ca teama de autoritati este omni-prezenta. De pilda, vorbind despre condamnarea la termene foarte lungi de inchisoare a jurnalistului independent Eduard Vardanean si a vamesului moldovean Ilie Cazacu sub acuzatia de dezvaluire de secrete de stat si respectiv spionaj, mi-a fost foarte greu sa obtin de la interlocutori o pozitie diferita fata de aceea oficiala.

Am constatat teama de libera exprimare intr-un sat moldovenesc din Transnistria, unde am stat de vorba cu un localnic, care insa a refuzat sa fie inregistrat. Mi-a spus ca are o sora care locuieste intr-o localitate de pe malul drept al Nistrului si ca nu intelege de ce trebuie sa existe ostilitate intre Tiraspol si Chisinau.

Nu-l incanta nici intentia liderilor nistreni de integrare cu Federatia Rusa: "Ce avem noi cu rusii?" imi spune el, iar aceasta opinie am intalnit-o si la alti moldoveni din Transnistria, care inca mai sunt, potrivit datelor oficiale, cea mai numeroasa etnie din regiune, circa o treime din totalul populatiei.

Dar nemultumirile raman nespuse in public.

"Un lucru este clar: nimeni nu vorbeste pana la capat. Rezerva ramane la ei in gand si nu va fi spusa, probabil, decat dupa foarte mult timp, numai dupa ce mintile vor incepe sa miste in alta directie sau in alt mod," este de parere Sasa Cliuicov, jurnalist al agentiei de stiri IMEDIA de la Chisinau, care m-a insotit in deplasarea in Transnistria.

M-am intors la Chisinau si am constatat ca diferenta, cel putin in discursul oficial, este din ce in ce mai mare intre cele doua maluri ale Nistrului, devenit un fel de frontier din ce in ce mai trecut intre doua lumi cu viziuni foarte diferite.

Citeste si comenteaza pe Contributors.

ro