Sapte persoane retinute in Liberia si Romania au fost inculpate in SUA pentru trafic de droguri si sustinerea talibanilor in Afganistan, a anuntat luni o sursa judiciara din New York, citata de AFP.

UPDATECei doi cetateni americani arestati in 10 februarie in Romania au fost gasiti de politistii de la crima organizata intr-un hotel din Capitala, au declarat surse din IGPR, citate de Mediafax.

Oded Orbach, zis "Dedy" sau "Jesse" si Alwar Pouryan, zis "Allan" sau "Alberto" au fost arestati in 10 februarie, in baza unui mandat de arestare emis de autoritatile americane si transmis Politiei Romane in urma cu aproximativ doua luni, au declarat surse din IGPR.

Cinci suspecti au fost retinuti vineri si duminica la Monrovia, capitala Liberiei, si predati agentilor DEA (Agentia americana antidrog), in timp ce alti doi, de nationalitate americana, au fost retinuti vineri la Bucuresti.

SUA asteapta ca cei 7 sa fie extradati la New York, unde sunt acuzati de trafic de stupefiante si de sprijin material acordat teroristilor, potrivit unui comunicat al parchetului.

Cei 5 retinuti in Monrovia nu au intrat niciodata in contact cu talibanii din Afganistan, pentru ca au cazut in capcana intinsa de agentii DEA, care au pretins ca sunt teroristi.

Planul consta in primirea la Benin a catorva tone de heroina produse de talibani in Afganistan si transportul acestora la Ghana, apoi in SUA, unde heroina urma sa fie comercializata.

Veniturile obtinute din vanzari urmau sa fie trimise presupusilor talibani, care ulterior ar fi cumparat arme, in special rachete sol-aer sau anti-tanc si mitraliere AK-47 sau M-16.

Potrivit procurorului, suspectii "erau dispusi sa livreze milioane de dolari obtinuti din droguri si arme mortale unor persoane pe care le credeau a fi talibani".

Presupusii infractori s-ar fi intalnit in Benin, Ucraina, Ghana si Romania, iar arestarile au fost efectuate in cooperare cu aceste tari.

Acuzatii risca pedepse minime intre zece si 25 de ani de inchisoare, pedeapsa maxima fiind inchisoarea pe viata.

Potrivit procurorilor DIICOT - Structura Centrala, s-a desfasurat o ampla operatiune "undercover" pentru depistarea membrilor unui grup infractional organizat transfrontalier, specializat in narco-terorism.

Cetatenii americani au stabilit o intalnire la Bucuresti pentru punerea la punct a activitatii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncatoare de grenade, echipamente de vizionare nocturna, pusti cu luneta, carabine automate AK-47, M16, care urmau sa serveasca pentru sustinerea miscarii insurgente talibane din Afganistan.

Prin actiunea derulata de catre procurorii DIICOT, in cooperare cu autoritatile judiciare americane, respectiv procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York si Drug Enforcement Administration, inculpatii Alwar Pouryan si Oded Orbach au fost retinuti in 10 februarie 2011, in municipiul Bucuresti.