Politia pakistaneza a respins vineri teza legitimei aparari invocate de americanul Raymond Davis, arestat pentru uciderea a doi tineri motociclisti pakistanezi in 27 ianuarie, la Lahore, relateaza AFP.

Aflat in arest preventiv de la acea data, Davis a fost incarcerat vineri dimineata pentru cel putin 14 zile de un tribunal din Lahore. Urmatoarea audienta va avea loc in data de 25 februarie.

Aceste evolutii risca sa agraveze criza diplomatica provocata de acest eveniment intre Islamabad si Washington, cel mai important finantator international al Pakistanului si care cere eliberarea lui Davis.

"Ancheta politiei si raportul medico-legal arata ca nu a fot vorba de legitima aparare", a declarat seful politiei din Lahore, Aslam Tareen.

Raymond Davis, arestat la Lahore imediat dupa uciderea celor doi motociclisti, "nu a acordat nicio sansa de supravietuire" victimelor sale, "de aceea este vorba in mod evident de crime", a adaugat el.

"Sunt crime cu sange rece. Martorii au declarat ca Davis a tras asupra lor si a continuat sa traga in timp ce ei incercau sa fuga. Este un omor intentionat", a spus Tareen.

El a spus ca "nicio amprenta digitala nu a fost gasita pe pistoalele care se aflau asupra celor doua victime" si ca armele nu erau incarcate, ceea ce pare sa indice ca cei doi barbati nu au incercat sa le foloseasca impotriva lui Davis.

Tareen a confirmat ca americanul detine un pasaport diplomatic.

Davis, prezentat de o parte a presei americane drept un fost membru al fortelor speciale americane si de Washington drept un "angajat" al consulatului din Lahore, le-a spus anchetatorilor ca cei doi motociclisti au vrut sa-l atace pentru a-l jefui si ca s-a aparat cand a vazut ca acestia erau inarmati.

Politia locala afirma insa ca americanul nu avea permis de port-arma.

Washingtonul si-a multiplicat presiunile asupra Islamabadului, aliatul sau cheie in "razboiul impotriva terorismului" declansat la finele anului 2001, pentru eliberarea lui Raymond Davis, invocand imunitatea sa diplomatica.

Recent, SUA au avertizat Pakistanul asupra unei inghetari a discutiilor la nivel inalt.

Secretarul de stat Hillary Clinton a refuzat sa-l intalneasca pe omologul pakistanez Shah Mehmood Qureshi week-end-ul trecut.

In urma cu cativa ani, un angajat al ambasadei americane de la Bucuresti a lovit un taxi in care se afla Teo Peter, soldat cu decesul indragitului cantaret roman.

Sergentul Christopher Van Goethem, care beneficia de imunitate, a fost gasit nevinovat in urma procesului care a avut loc in Statele Unite, americanul primind doar o scrisoare de mustrare.

In 2007, intr-un mesaj semnat de ambasadorul Nicholas F. Taubman si citat de WikiLeaks, diplomatul american se declara ingrijorat de o posibila "evolutie furtunoasa" a acestui caz, cu implicatii asupra sustinerii trupelor americane din Irak.