Statele Unite au cerut armatei egiptene sa dea dovada de moderatie, dupa anuntul autoritatilor de la Cairo privind o eventuala interventie armata pentru a pune capat haosului. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Philip Crowley, a declarat ca administratia de la Washington respecta rolul pe care l-a jucat pana acum armata egipteana, dar incurajeaza fortele armate "aa dea dovada in continuare de aceeasi moderatie pe care au demonstrat-o in ultimele zile".

Demonstratii in Egipt [7]Foto: Agerpres

Responsabilul american a explicat ca mobilizarea populara din Egipt arata ca reformele politice anuntate de guvernul de la Cairo nu sunt suficiente.

Pe de alta parte, ministrul egiptean de Externe, Ahmed Aboul Gheit, a acuzat, miercuri, Statele Unite ca incearca sa-si impuna vointa in Egipt, prin apeluri la aplicarea imediata de reforme, relateaza AFP.

"Daca vorbiti despre schimbari rapide si imediate intr-o tara mare cum este Egiptul - cu care ati avut mereu cele mai bune relatii - inseamna ca va impuneti vointa", a spus seful diplomatiei egiptene, intr-un interviu acordat canalului de televiziune american PBS si preluat de France Presse. Mai mult, oficialul egiptean a anunta ca armata ar putea interveni in cazul instalarii haosului in aceasta tara.

Intre timp, continua confruntarile intre politie si manifestanti. In a 16-a zi de proteste, cel putin cinci persoane au fost ucise si o suta ranite, potrivit unor surse medicale preluate de France Presse.

Protestele au inceput, la inceputul saptamanii, in orasul El Kharga - situat la peste 400 de kilometri sud de Cairo. Marti, demonstratiile au degenerat, dupa ce un politist i-a insultat pe protestatari, iar fortele de ordine au tras cu gloante reale impotriva manifestantilor, facand in jur de o suta de raniti.

La anuntul deceselor, multimea a reactionat cu manie incendiind sapte cladiri oficiale, dintre care doua comisariate, un tribunal si sediul local al partidului presedintelui Hosni Mubarak, Partidul National Democrat.