Presedintele egiptean Hosni Mubarak ar putea foarte curand sa se interneze intr-o clinica din Baden-Baden (Germania), ca parte a unui plan pus la cale de americani prin care liderului de la Cairo i se ofera o retragere demna din scena, se precizeaza intr-un material din Der Spiegel. Mubarak se confrunta de trei saptamani cu proteste masive ale sustinatorilor opozitiei, care ii cer sa renunte la putere.

Hosni MubarakFoto: AGERPRES

Potrivit publicatiei germane, Administratia americana are in vedere urmatorul scenariu pentru a pune capat haosului din Egipt: Mubarak va calatori in Germania "pentru o vizita medicala prelungita", care-i va oferi liderului de la Cairo o plecare demna din fruntea Egiptului.

Der Spiegel spune ca planul este intr-o faza mult mai avansata decat se credea pana in prezent.

In acest moment, au loc negocieri intense cu mai multe unitati medicale, in special cu Max-Grundig-Klinik Bühlerhöhe, un spital din Bühl, in apropiere de Baden-Baden. Conducerea spitalui a refuzat sa confirme informatia.

Spitalul de lux, care include un departament de oncologie, are "o reputatie excelenta", oferind "asistenta medicala de prima mana", precum si "confortul si serviciul unui hotel de top".

Fostul presedinte ucrainean Victor Iuschenko si fostul ministru german Gref au fost tratati la Bühl.

In trecut, presa a relatat ca Hosni Mubarak ar suferi de cancer, fiind chiar operat la clinica universitara din Heidelberg, in 2010.

In ultimele zile, mai multi politicieni din coalitia de centru-dreapta a cancelarului Angela Merkel au declarat ca "sunt deschisi" unei eventuale prezente a lui Mubarak in Germania, daca acest lucru "poate contribui la stabilizarea situatiei din Egipt".