Bruno Le Maire, ministrul francez al Agriculturii a lansat vineri un avertisment cu privire la "riscul revoltelor populare" in lume cauzate de cresterea preturilor la produsele alimentare, potrivit AFP.

"Exista un risc real al revoltelor cauzate de foame", a declarat ministrul francez al Agriculturii in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Jacques Diouf, directorul general al FAO.

"Scopul vizitei mele de astazi este sa analizam impreuna cu FAO si Programul alimentar mondial masurile de urgenta pe care le putem lua pentru a evita aceste situatii si masurile structurale care ne vor permite evitarea acestor situatii", a adaugat Bruno Le Maire, care se afla in vizita la sediul FAO din Roma.

Oficialul francez a mai precizat ca nu este normal ca in 2008 sa existe revolte din cauza foamei si masurile necesare sa nu fi fost insa luate.

"Nu doar ca exista riscuri, dar deja au avut loc revolte in unele parti ale lumii cauzate de problema cresterii preturilor. Unele guverne s-au aflat in situatii dificile, iar unul dintre acestea chiar a cazut", a adaugat Bruno Le Maire, facand aluzie la situatia din Tunisia.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat joi ca preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns la un nivel record in luna ianuarie. Indicele preturilor la alimente publicat lunar de FAO a inregistrat cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice in 1990, depasind valoarea record de 224,1 puncte consemnata in iunie 2008, cand au avut loc revolte in unele state din cauza pretului ridicat al alimentelor.