Freelancer-ul Cristian Botez, aflat la Cairo, povesteste pentru cititorii HotNews.ro atmosfera din piata Al-Tahrir si care este starea de spirit a protestatarilor, dupa ciocnirile violente din noaptea de miercuri spre joi cu manifestantii pro-Mubarak. Toti spun insa ca ziua decisiva va fi maine. In Vinerea Mare. "Va fi razboi! Va fi macel!", spun oamenii.

Cristian BotezFoto: Arhiva personala

Ora 13.00 Dupa o noapte in care tirurile de arme in Piata Al-Tahrir nu au contenit, inregistrandu-se alti trei morti si sute de raniti, primele ore ale diminetii au fost relativ calme. Incepand cu ora opt, sute de egipteni care contesta regimul lui Mubarak s-au adaguat celor care nu parasisera piata. Unii dintre manifestanti inca se odihneau dupa luptele din timpul noptii, altii incercau sa sterga urmele devastarilor. Practic, caldaramul a fost distrus in totalitate, pietrele fiind singurele arme ale protestatarilor. Tineri si femei imparteau paine si apa celor care luptasera in timpul noptii cu suporterii lui Hosni Mubarak. In mai multe locuri se organizasera, pe trotuare sau peluze, puncte de prim ajutor, pe unde se perindau cei raniti.

Egipt, 3 februarie

FOTOGALERIE - Egipt, a 10-a zi de proteste

In dreptul Muzelui National de Istorie, mai multe vehicule civile si militare fusesera incendiate. In confruntari s-au folosit din plin cocktailuri Molotov.

La citeva sute de metri mai incolo, spre Nord, spre soseau 6 Octombrie, era baricada ridicata de protestatari si care in timpul noptii fusese cucerita de sustinatorii lui Mubarak. Pana in ora pranzului se stransesera acolo in jur de 2.000 de oameni. Barbati, femei si copii. Multi dintre ei purtau urmele macelelui. Bandajati, la cap sau la maini, schiopatind, cu hainele pline de sange, murdari, cu fetele innegrite, dar hotarati sa moara, mai degraba, decat sa cedeze baricada.

Dincolo, pana la soseaua suspendata sub care se stransesera, pana la ora pranzului, doar cateva sute de simpatizanti radicali ai lui Mubarak, se formase un cordon militar de tampon. Cel mult doua sute de militari inarmati cu arme automate si vreo 20 de tancuri. Din cand in cand, de dincolo de militari se aruncau bolovani. Protestatarii, insa, se calamu unii pe altii, evitand confruntarea. "Noi vrem o revolutie pasnica, dar Mubarak vrea sange", spune ei. Scandarile nu contenesc. "Jos Mubarak!", "Noi ramanem aici, tu sa pleci!". Unul din protestatari, ranit noaptea trecuta, mi-a aratat glontul pe care medicii i-l scosesera din sold. "E dintr-o arma a agentilor lui Mubarak!", imi spune el.

Strazile laterale din imediata apropiere a baricadei sunt supravegheate de protestatari urcati pe terasa unor blocuri din apropiere. Peste tot sunt filtre. Nimeni nu trece necontrolat de acte, neperchezitionat. Din cand in cand, cate un simpatizant al lui Mubarak mai cade in mainile revolutionarilor. Desi este protejat de cei care il prind, in cateva clipe este umplut de sange.

La toate aceste scene aisista si chiar participa si copii de 10-12 ani. Prezenta femeilor este activa. Strang pietre alaturi de barbati, poarta pancarde, scandeaza. Protestatarii spun ca azi s-ar putea sa fie liniste, desi atmosfera este extrem de tensionata.

Daca suporterii regimului vor veni din nou spre piata, este posibil ca violentele de ieri si de azi noapte sa se repete. Poate cu o virulenta mai mare. Toti spun insa ca ziua decisiva va fi maine. In Vinerea Mare. "Va fi razboi! Va fi macel!", spun oamenii.