Organizatia "Reporteri Fara Frontiere" "condamna ferm" violenta declansata de catre suporterii presedintelui Mubarak, care ar fi fost infiltrati si de ofiteri de politie sub acoperire, impotriva mai multor jurnalisti de la BBC, Al Jazeera, CNN, pe Al-Arabiya si ABC News, transmite AFP.

"Reporteri Fara Frontiere" spune ca multi jurnalisti "au fost direct atacati de catre suporterii sefului statului si de ofiteri sub acoperire... Jurnalistii au fost batuti si echipamentul lor furat", a declarat Jean-Francois Julliard, Secretar General al RSF.

Armata egipteana a intervenit miercuri la Cairo pentru a salva de multimea furioasa un cameraman de la Radio-Canada, altfel intreaga echipa "ar fi fost batut pana la moarte", a spus unul dintre jurnalistii prezenti pentru Reuters.

Echipa de jurnalisti din Canda incerca sa ia cateva cadre din piata cand au fost amenintati de catre manifestanti. Pe cand jurnalistii se pregateau sa plece de la fata locului cineva din multime s-a repezit aupra lor si i-a dat un pumn in fata cameramanului Sylvain Castonguay, au precizat jurnalistii fara sa spuna insa daca agresorii erau sustinatori ai presedintelui lui Mubarak sau ai Opozitiei.

Ziaristul Adelin Petrisor, trimisul special al TVR in Egipt, si operatorul sau au fost retinuti ilegal de civilii dintr-un cartier sarac din Cairo, relateaza pagina electronica a Televiziunii Romane. Potrivit informatiilor, echipa TVR a fost fortata sa predea imaginile filmate.

Petrisor si cameramanul TVR au fost legitimati si amenintati cu cutitul in timp ce incercau sa realizeze un material in Cairo.

Translatorul care insotea echipa televiziunii romane a fost acuzat de tradare.

In cele din urma, Adelin Petrisor si operatorul sau au reusit sa sune la ambasada si sa detensioneze situatia, insa materiale pe care le filmasera au fost retinute de egipteni.

Mai multe echipe de ziaristi au fost agresate miercuri in centrul capitalei egiptene, in timpul confruntarilor violente dintre sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak si demonstrantii anti-guvernamentali. Trimisii postului CNN au fost loviti cu pumnii, in timp ce trei ziaristi israelieni au fost arestati. De asemenea, doi jurnalisti suedezi au fost si ei retinuti de civili in timp ce realizau un material intr-un cartier sarac si eliberati cateva ore mai tarziu de un militar.