Prabusirea regimului lui Hosni Mubarak va accelera calendarul prevazut pentru un atac impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, a declarat un fost ambasador al SUA la Natiunile Unite, preluat de RawStory. John Bolton a spus ca oficialii israelieni vor actiona rapid pentru a ataca Iranul, deoarece Mohamed ElBaradei, fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA) si actualul lider al opozitiei de la Cairo, a ascuns ani de zile dovezi despre programul nuclear al Iranului.

In cadrul unei emisiuni la postul de televiziune FoxNews, Bolton a fost intrebat daca e de parere ca "israelienii trebuie sa atace - ca trebuie sa ia masuri?... Asa cum ati aratat, ElBaradei i-a acoperit pe iranieni in toti anii in care a fost seful IAEA. Nu cred ca israelienii mai trebuie sa astepte mult timp... ei vor fi nevoiti sa actioneze intr-o perioada foarte scurta de timp".

Fostul ambasador a raspuns: "Cred ca e corect. Nu cred ca a ramas prea mult timp pentru a actiona. Cred ca prabusirea guvernului egiptean, dedicat acordurilor de pace, va accelera fara indoiala calendarul" prevazut pentru atacarea Iranului.

Bolton a spus ca "alternativa reala nu este democratia lui Jefferson impotriva regimului lui Mubarak, ci vorbim de Fratia Musulmana impotriva regimului lui Mubarak. Acest lucru are implicatii enorme pentru SUA, pentru Israel si pentru prietenii nostri din regiune".

RawStory precizeaza ca John Bolton, apropiat de tabara neoconservatorilor americani, a vorbit si in trecut de necesitatea atacarii instalatiilor nucleare ale Iranului. In august 2010, el a avertizat ca Israelul "mai are doar opt zile" pentru a lansa un bombardament pentru a preveni Iranul sa detina o centrala atomica functionala.

De asemenea, in iunie 2008, el a afirmat ca Israelul va ataca Iranul inainte ca viitorul presedinte american sa depuna juramantul (n.red. Barack Obama a fost ales presedinte al SUA in noiembrie 2008, depunand juramantul in luna ianuarie a anului urmator).

SUA si Israelul au acuzat in repetate randuri Guvernul de la Teheran ca foloseste programul sau nuclear in scopuri militare, insa Iranul a raspuns ca urmareste doar obiective civile.