​Revista Wired a publicat marti un articol in care demonstreaza ca in piata Tahrir si in zonele adiacente nu pot fi mai mult de 200.000 de protestatari, chiar daca estimarile publicate de principalele agentii de stiri pun numarul protestatarilor din zona la peste un milion. Revista nu exclude posibilitatea ca la nivelul intregului oras sa existe un milion de protestatari, dar demonstreaza ca este fizic imposibil ca acest numar de oameni sa incapa in suprafata pietei.

Piata Tahrir, CairoFoto: Google Maps

Wired a folosit Google Earth pentru a masura suprafata pietei, date pe care le-a coroborat cu informatii de la think-tank-ul american STRATFOR. Conform acestor date, publicatia a ajuns la o suprafata de aproximativ 35.000 de metri patrati pentru Piata Tahrir si zonele adiacente. La o densitate a populatiei descrisa ca fiind “similara celei dintr-un vagon de metrou umplut pana la refuz”, numarul maxim de protestatari ajunge la 150.000, daca fiecare persoana ocupa doar 0,23 metri patrati. Luand in considerare erorile care pot aparea in cazul unei masuratori neriguroase a suprafetei, cum este cea facuta prin intermediul Google Earth, Wired a ajuns la concluzia ca in piata pot incapea maximum 200.000 de protestatari.

Intre timp, televiziunea Al Jazeera si-a revizuit estimarile privind numarul demonstrantilor, dar impactul stirii initiale, care estima doua milioane de oameni, nu poate fi compensat, spun specialistii citati de Wired.