Un deputat norvegian a anuntat miercuri ca a propus WikiLeaks la Premiul Nobel pentru Pace, in 2011, apreciind ca site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale reprezinta o garantie a transparentei in lume, inclusiv in societatile democratice, relateaza AFP.

Disidentul chinez "Liu Xiaobo a primit Premiul Nobel pentru Pace, anul trecut, pentru lupta sa in favoarea drepturilor omului, democratiei si libertatii de exprimare in China", scrie pe blogul sau Snorre Valen, ales din cadrul Stangii Socialiste, unul dintre partidele aflate, in prezent, la putere in Norvegia.

"La fel, WikiLeaks a contribuit la promovarea acelorasi valori, la nivel mondial, dezvaluind, intre multe alte lucruri, coruptia, crimele de razboi si aplicarea torturii, uneori chiar sub bagheta aliatilor Norvegiei", a adaugat el, vizand Statele Unite.

Dupa ce a dezvaluit documente confidentiale despre razboaiele din Irak si Afganistan, WikiLeaks a inceput, de curand, sa posteze peste 250.000 de note diplomatice americane, initiative care i-au adus fondatorului acestui site, australianul Julian Assange, multi inamici in Statele Unite.

Perioada de trimitere a "nominalizarilor" la Nobel a expirat marti. Mii de persoane din intreaga lume, parlamentari si ministri, laureati ai unor editii precedente, membri ai anumitor instante internationale, anumiti profesori universitari, sunt abilitati sa propuna o candidatura.

Intre "faptele de arme" ale WikiLeaks, Valen distinge rolul jucat in revolta populara din Tunisia.

"Dezvaluind afaceri financiare ale familiei prezidentiale din Tunisia, WikiLeaks a avut o contributie mica la caderea unei dictaturi de 24 de ani", a apreciat el.

In decembrie 2011 un oficial de la Kremlin, care a preferat sa-si pastreze anonimatul declara ca fondatorul WikiLeaks Julian Assange ar trebui nominalizat pentru un premiu Nobel.